Данаила Колева наследила таланта си на художник от прапра дядо си Велян Огнев

100_6489Данаила Колева сподели в Младежкия дом своето виждане за християнските ценности и значението им. Те кореспондирт пряко в живота й, защото е съпруга на отец Колев – Архиерейски наместник на Самоков, но и защото самата тя е завършила Семинарията и беше първият професионален преподавател в Самоков по религия още преди десетина години.

Дани Колева беше гост на Клуб „Събеседник по желание“ в Младежкия дом и пред аудиторията от ученици от ОУ „Митирополит Авксентий Велешки“ и ОУ „Кирил и Методий“ направи презентация на икони, които е сътворила. Дани искрено сподели и историята на някои от иконите, като тази, нарисувана по молба на ученици от Гимназията по туризъм в Самоков. Преди години заради множество трагедии, сполетяли ученици от школото, те помолили да нарисува икона, която да дарят на храма „Покров Богородичен“ . Иконата била пренесена от училището до черквата с шествие на учениците.

Данаила Колева е дарила свои творби и на други православни храмове. Тя и близките й предполагат, че дарбата й се дължи и на родствената връзка с един от най-известните майстори на четката, Велян Огнев, от Банскат100_6490а художествена школа, изписал най-старата църква в Банско.

„Само талант обаче не е достатъчен, полагайте много усилия и вярвайте в себе си и в Бога, за да успеете. Бъдете добри и се старайте да постигнете мечтите си“ – бяха част от думите на Данаила Колева.

Гостите на „Събеседник по желание“ задодаха въпроси на Дани. Водещ на срещата бе Миролюба Ташова.

 

Както е известно, Данаила Колева е и учителка по английски език.

Десислава Стоянова