Губим безценни български сгради

Това е уникалната „виенска къща“ в Русе.

Андре Тюрио, русенски предприемач от френски произход, я построява за 5 години (1885-1890) и за да я направи толкова пищна, впечатляваща и изящна, доставя материали от цял свят: мрамора и ламарините на покрива от Италия, кахлените плочки от Германия, стъклата от Америка. Извикал е двама италиански художници за украсата на интериора.

Построил е не къща, а един малък дворец!

След 12 г. я продава на Иван Стоянов (Соларя), богат търговец, натрупал огромно състояние от търговия преди всичко със сол в Румъния.

Наследниците му продължават да ползват къщата, докато през 1948 г. т.нар. „народна власт“ я отчуждава, превръща я в Природонаучен музей, после в Дом на новородените, после я предоставя на Свободна безмитна зона.

След това попада в ръцете на семейство Генови. И започва агонията на красивата сграда. От години металното скеле около нея все така си стои, вратите и прозорците са широко отворени, фасадата е обрасла с бръшлян и други увивни растения. Напълно занемарена и изоставена! (Не публикувам снимка на това състояние, защото е много тъжно)

Намира се на чудесно място с изглед към Дунава, но е явно, че са дошли последните нерадостни години на още един български архитектурен шедьовър. Теренът там не бил стабилен и пропадал, но така ли ще остане в забрава строителното бижу на А. Тюрио, французинът, роден в Париж, но пристигнал в България и останал тук завинаги!

(снимката е от албума „Rousse“ на рекламна къща „Парнас“, 1998 г.)

Източник: Сергей Иванов, FB