Графичната база в Самоков отново ще работи

В резултат на проведени преговори между Съюза на българските художници и Община Самоков ще се реши казусът със стопанисването и функционирането на Графичната база в Самоков.

 

Кметът Георгиев се срещна с ръководството на Съюза, за да намерят най-добрия вариант за стопанисването и функционирането на графичната база.

Както е известно, Общината е собственик на къщата, а оборудването е на Съюза на художниците. След проведените разговори се стигна до решението да бъде подписан договор между двете страни, чрез който да се уреди въпроса със стопанисването и функционирането на базата.

Дейността на Графичната база включва рализиране на графични произведения, специализирани печатарски услуги, провеждане на демонстрации и др. Материалната база и наличието на съвременна техника осигуряват възможности за печат на литография, метални техники, гравюра на дърво, линорез на професионално ниво.

Предвижда се в базата да се провеждат семинари, пленери, включително международни, студентски ателиета, като помощ и съдействие при организацията ще окажат проф. Джурова, Иво Масларски, дългогодишният й упрвител Гено Генев и др.

Както е изестно, Графичната база се помещава в Есовата къща, архитектурен паметник от късното Възраждане. Създадена е през април 1973 г. от Съюза на българските художници, с активното съдействие на на самоковския художник–график Зафир Йончев и в партньорство с Общината. Тя е специализирана в традиционни графични техники и предлага високо качество на отпечатаните графични творби. В нея до преди три години се провеждаха обучения, представяния, изложби. Дейността се финансираше от Съюза на българските художници. Поради липса на финанси дейността в базата от няколко години бе в застой.