Готовността на болниците в страната да посрещнат пика на COVID-19

1506454-3-surgery

Завчера Националният оперативен щаб разпореди болниците в цялата страна да обособят отделения за евентуални заразени с короновирус, в някои градове вече изпълнението започна – съобщават БТА и националните медии.

Правят се отделения с отделни входове за заразени с коронавирус, изграждане на кислородни инсталации, профилактика на апаратите за механична вентилация и превръщане на спортни зали в полеви болници. .

Окръжна болница в София е инвестирала до момента около 250 000 лева собствени средтсва за реорганизация.

Отделна сграда с два входа – единият само за евентуално заразени с коронавирус – така е организирано инфекциозното отделение болница „Света Анна“ в София.

Д-р Николай Добрев – директор медицински дейности УМБАЛ „Света Анна“ София: Разкритите легла в момента в инфекциозно отделение са 35. Имаме резерва при един внезапно настъпил взрив – още 5 легла. Отделно от това – тези болни, които се нуждаят от интензивно лечение – сме обособили сектор с всички предпазни мерки – с шлюз, със стая за обличане и преобличане, които са отделени.

Инфекциозното отделение на Благоевградската болница разполага с 30 легла, отново разделени на два сектора – за потенциално-заразените и за доказаните случаи. Реанимацията също е разделена и е в готовност за пациенти в по-тежко състояние.

Д-р Огнян Митев – директор на МБАЛ – Благоевград: При нужда могат да бъдат поставени на апаратно дишане като те ще бъдат изолирани от другите болни.

В Пловдивска област 300 легла са приготвени да поемат заразени с коронавирус на първо време. Общинската и транспортната болница се преструктурират и ще добавят още 300 легла. Болница „Св Мина“ ще стане втората инфекциозна за града.

Дани Каназирева, председател на областен кризисен щаб и областен управител на Пловдив: От частните и държавните болници леглата, които и разполагат с апаратура са 160.

Само за 6 часа бе построена полева болница в спортната зала Колодрума в Пловдив.

Здравко Димитров, кмет на Пловдив: До петък всяко едно легло ще бъде самостоятелно, ще има паравани.

Три големи болници във Варна са готови да обособят сектори за заразени с коронавирус. Утре в Двореца на културата и спорта ще бъде разгъната военнополева болница с 300 легла. Пациенти ще бъдат настанявани там само в екстремна ситуация.

Две отделения – инфекциозното и това по физиотерапия – са в готовност да посрещат пациенти с коронавирус в хасковската болница. Те имат по 25 легла. Направена е нова кислородна инсталация, като всяко легло е снабдено с кислородна маска.

Д-р Георги Гелов – изпълнителен директор на МБАЛ – Хасково: Ние в момента разполагаме с 6 апарата за механична вентилация, 1 транспортен, но имаме възможности и да работим с други апарати- те са по-стари модели, но могат да вършат работа. Отделно имам уверението, че от Спешна помощ разполагаме още няколко дихателни апарата.

Университетската болница в Русе разполага с отделен изолационен сектор, оборудван с реанимационни легла. На двата налични апарата за механична вентилация се прави профилактика. При необходимост мултифункционалната спортна зала в Русе ще бъде превърната в полева болница.

Източник: БНТ