Гимнастичката от ансамбъла Петя Борисова стана Кралица на Световната купа

 

Гимнастичката от българския ансамбъл Петя Борисова беше избрана за Кралица на Световната купа по художествена гимнастика в София.

Борисова спечели гласуването сред 42-а акредитирани журналисти и фотографи за състезанието, както и членовете на Българската асоциация на спортните журналисти. Тя получи уникална корона и бижута от Златарна Целье, втора и трета в класацията са също българки – Боряна Калейн и Женина Трашлиева (също от ансамбъла).

Наградата за най-грациозна чуждестранна гимнастичка получи италианката Милена Балдасари.

Короната, която е произведение на ювелирното изкуство, е преходна и се връчва всяка година. Тя е изработена от словенския бижутериен бранд Zlatarna Celje Bulgaria един от най-големите европейски производители на бижута, със 100 обекта в седем страни – Словения, Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония и България.

Тиарата е уникална със своя дизайн, изработена от сребро 925/000 с родиево покритие. Камъните, които са инкрустирани, са овални бели и лилави кубични цирконий, всички вградени ръчно от специалистите на компанията. Повърхността й е озарена от матирани полирани части. Короната е изработена по дизайн на Хелена Умбергер.

Изработката на тиарата е микс от модерна технология и ръчна изработка, като процесът за създаването й отнема 1 месец.