Германия изгони двама руски дипломати

5ad5f76a15e9f970fc2610ab

„С тази стъпка федералното правителство реагира на факта, че руските власти, въпреки многократните искания, поставяни на високо ниво, не взеха участие в достатъчна степен в разследването на убийството“, се казва в официалното съобщение.

Междувременно германската прокуратура уточни, че „има достатъчно фактически основания да се предполага, че убийството е извършено по поръчение на държавни институции на Руската федерация или по указания на Чеченската република, която е част от Руската федерация“.

40-годишният Зелимхан Хангошвили, който е воювал на страната на антируските сепаратисти в Чечения, бе застрелян с два куршума в главата в парк в центъра на Берлин.

Скоро след убийството бе задържан заподозрян за престъплението, и според сп. „Шпигел“ номерът на паспорта му го свързва с руските тайни служби. По информация на разследващите непосредствено преди ареста му той е опитвал да изхвърли предполагаемото оръжие на убийството в близката река Шпрее, както и колелото, което карал.

Русия отрича съпричастност към убийството. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори с въпрос на журналистическо питане по темата: „Какво общо имат руските власти с това? Това са напълно необосновани предложения. Германските медии разпространяват случая, но това не означава, че е истински случай.“

Според съвместно разследване на „Шпигел“, Russia Insider и британския разследващ сайт „Белингкат“ убиецът е влязъл в Германия под името Вадим Соколов, но е свързан с руското военно разузнаване ГРУ. В отделно разследване, публикувано във вторник от „Белингкат“ идентифицират Соколов като 54-годишния Вадим Красиков. През юни 2013 г. той е разследван за убийството на руски бизнесмен в Москва. Тогава убиецът използва същия метод – приближава се с колело до жертвата и я прострелва от близко разстояние.

Източник „Свободна Европа“