ГЕРБ дава над 2 млд. и 400 млн. за образованието, отделно още средства за ремонти на училища и детски градини

Галя Захариева – заместник – председател на Комисията по образование в НС:

Правителство има последователност в грижата за училища и детски градини, към учителите и образованието

Заместник-министър Деница Сачева:

Правителството на ГЕРБ инвестира в образованието, то е негов приоритет

 

По покана на депутата от Самоков и председател на ГЕРБ – Самоков Валентин Милушев вчера в града се проведе граждански диалог на тема образование. Той се състоя в хотел „Арена“ и събра десетки учители и директори на училища. Форумът е част от платформата „Европа в нашия дом“.

Събитието откри Валентин Милушев, след което думата взеха Деница Сачева – заместник-министър на образованието и науката, Галя Захариева заместник – председател на Комисията по образование в НС, Галя Георгиева – областен координатор на ГЕРБ – София област, Росица Иванова – началник РУО – София регион.

„Аз съм една на вас, част от българските учителки. Мой ангажимент към момента е да направя всичко, за да се случва най-доброто в сферата на образованието. Европейските избори поставят едно ново начало за нашето общество. В европейските политики ние трябва да бъдем участници, а не наблюдатели. Европейските политики касаят образованието. Благодарание на средствата от Европа се инвестира в училищата и в детските градини в Самоков. Грижата не е политическа, а национална. По редица проекти учители и директори посетиха европейски училища и видяха европейски практики, показаха и това, което те правят“ – бяха част от думите на Галя Захариева.

IMG_3587

Ние направихме училищата много по-различни, не само за децата, не само за учителите, но и за родителите. Българското правителство провежда последователна политика в образованието и аз съм изключително удовлетворена от това, което се случва в тази сфера“ – заяви  Захариева, която освен като народен представител има и професионален стаж като учителка.

„ГЕРБ даде шанс на учителите да почувстват държавническата подкрепа. От 2009 година има развитие в тази сфера и като реформи, и като средства, включително IMG_3592и по Програма  „Региони в растеж“ .

„Образованието е универсален отговор на всички наши проблеми и затова е приоритет не само на нашето правителство, но и на цялата Европейска комисия, каза на срещата зам.-министърът на образованието Деница Сачева. В образователната  система ще бъдат инвестирани почти 2 млд. и 400 млн. лв., от тях 1,3 млд. за двойното увеличаване на учителските заплати, други 400 млн. са договорени по различни програми за подобряване на материалната база и дигитализацията на образованието.

„Образованието е основен приоритет на това правителство, това личи от бюджетите, които се отделят за образованието. В рамките на тези четири години ще бъдат инвестирани два милиарда и 400 милиона лева за образованието, отделно над 700 милиона лева ще бъдат инвестирани в над 500 образователни институции за ремонти по линия на програма „Регионално развите“, договорени са още 400 милиона за следващи проекти по линия на Оперативна програма „Наука и образование“ – уточни още Деница Сачева.

 

Деница Сачева посочи пет основни приоритети. „Първият – възнаграждението на учителския труд. За първи път през тази година средната учителска заплата е по-висока от средната заплата в страната. Това доведе до повишено търсене на тази професия в т. ч. и сред студентите, които избират тази специалност“ – заяви заместник-министър Сачева. На второ място тя постави механизма за включване на всяко българско дете в системата на образованието като отбеляза интегрирания подход между институциите с фокус върху децата в риск. На трето място е работата с деца, които имат специфични образователни изисквания и нужди, както и работата с надарени деца. Следващият акцент са дигиталните умения и технологии.

„50 млн. евро ще бъдат инвестирани в българското образование през следващите години като ще се създаде облачна среда с отворени образователни ресурси, които ще могат да се ползват от всички“, подчерта Сачева. Иновативните училище е другото важно направление, което ще бъде развивано с приоритет. „Добрите иновативни  практики ще бъдат споделяни с други училища. По това направление ще бъдат реализирани няколко национални програми, включително с ИТ сектора в България. Друго основно направление  е политиката на подкрепа на професионалното обучение в България. Почти 2000 учебни плана са преработени с бизнеса и активно продължава да се работи в посока обновяване на професионалните гимназии не само като сграден фонд, но и като образователни ресурси“ – информира още заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

По време на гражданския диалог по тема образование бяха зададени въпроси от учителите и директорите, участващи в събитието.

Платформата „Европа в нашия дом“ даде възможност за обсъждане на въвеждането на електронни дневници, изграждане на wi-fi мрежи и високотехнологични ресурси в училищата и в детските градини.

Десислава Стоянова