Георги Хаджийски-кмет на Драгушиново събра 6 000лв. за фургон на бездомник

141056973_266833551660113_5230455623587051924_n
Кметът на  Драгушиново Георги Хаджийски събра 6000 лв. за фургон, за да се настани бездомният Стоян Колев. Мъжът е инвалид по болест със 100 % увреждане с чужда помощ. Преди години домът му изгорял. Колев живеел след това в кошара, но печка запалила и нея и той останал бездомен. Мечтаел от години за фургон, в който да се настани. “Той е дете на селото” – казва за него кметът на селото Георги Хаджийски.
Хаджийски

Всички в селото се грижат за него, никой не се е оплаквал от мъжа. Съдбата на Стоян е нерадостна. Баща му бил на легло след инсулт, но починал преди време. Стоян аживял в кошарата, но козите скочили върху печката и леглото му изгоряло. След това кметът на селото Георги Хаджийски събрал сумата от 6000 лв. и купили фургона, в който живее до днес. Помогнали и други местни, за да се помогне на бездомника.

От общинското строително предприятие направили елмрежата. Цялата организация обаче е благодарение на кмета на селото Георги Хаджийски.
Преди дни Хаджийски купил на Стоян маслен радиатор. Фургонът се намира в имота на Стоян, но не е напълно оборудван. Отоплява се на ток поради липса на печка и дърва, вода обаче няма. Стоян има нужда от баня и тоалетна и моли добри хора да му помогнат.

“Всички досегашни кметове са се грижили за него. Аз водя книга, в която записвам колко пари съм му дал. Всеки ден – по пет лева, плюс пари за дрехи и обувки” – разказва кметът на селото Хаджийски. “Защо не си с новите обувки Стоянчо?” – пита го и сочи към скъсаните, стари обувки, с които е обут. Преди дни Хаджийски му купил нови обувки за 40 лева.
Стоян е на около 50 години. Получава социална пенсия около 350 лева и съответните добавки за социална интеграция. “Досега не сме имали проблеми с него” – казват ни още в селото. “Знаете по принцип позицията ми за социалните домове, тя е положителна” – припомня ни още кметът на селото. По негово време, когато беше шеф на Дирекция “Социално подпомагане” в Община Самоков, по негов проект бе открит Дома за стари хора в село Ковачевци.
”Никога не са го подминавали организациите на благотворителни акции от Самоков и Драгушиново. От „Бъди човек”, винаги са му предоставяли пакети с хранителни продукти, местните хора от Драгушиново му предоставят дрехи и храна”, споделя Хаджийски. Стоян имал и отворена сметка в местен магазин, където му дават хранителни продукти в почивните дни, когато не ползва услугите на Домашен социален патронаж.