Габрово иска равни права и равни задължения за всички български граждани

Без инциденти приключи третият, който се проведе снощи, съобщиха от полицията на извънреден брифинг.

Протестът започна мирно от централния площад на града. Близо 800 демонстранти се събраха пред сградата на Общината въпреки и за пореден път отново поискаха от институциите сигурност, както и равни права и задължения за всички български граждани.

„Не може повече да се стърпи, щом те са оправдани, защитени, нахранени, без да ходят на работа, без да си плащат сметките, без да плащат данъците, а ние се трудим, да кажем, че това стига“, заяви един от демонстрантите.

Шествието премина по централните улици и булеварди на града и затрудни движението. Жандармерията препречи с плътен кордон пътя на протестиращите към къщи, обитавани от ромски семейства. Това породи недоволство сред хората, които ги освиркаха.

Тогава обаче униформените свалиха шлемовете и щитовете си и бяха аплодирани от протестиращите. Така на практика протестът приключи.

Очаква се днес отново да се състои масов протест. Органите на реда посочват, че все още няма официална информация дали към него ще се присъединят и хора от други градове, но МВР има готовност за предотвратяване на евентуални ексцесии. Поредната демонстрация ще започне около 18.00 часа.

Припомняме, напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в магазин след забележка.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град, на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

Така се стигна и до подаването на оставка от страна на шефа на полицията в града по по искане на пречиера Бойко Борисов.

Държавната и местната власт трябва спешно да променят отношението си към ромите, защото ако продължи имитацията на дейност, има риск да се стигне до сериозно гражданско неподчинение – коментира в интервю за Дарик Арлин Антонов, бивш шеф на Националната служба за сигурност и бивш зам.-директор на Специализирания отряд за борба с тероризма.

Според Антонов в случая с Габрово липсват бързи действия от страна на МВР и на общината. Той напомни, че преди близо 20 години е предлагал възможно решение като депутат, но идеята му не е била приета.