В София спират продажбита на общински жилища без търг

Спиране на продажбата на общински жилища в София без търг и конкурс на наемателите им. Това ще приемем напролет, след като минат обществените консултации по новата наредба, която касае този проблем. Документът беше подготвен с участието на хора от всички групи в Общинския съвет – съобщи днес общинският съветик от Столичения ОбС Владислав Панев.
„Винаги сделките с публична собственост без състезателна процедура са ми бодели очите. Издават мирис на схема, на корупция, на далавера. И досега не познавам нито един човек, който да живее в общинско жилище. Те уж са за социално слаби, но е обществена тайна, че голяма част от тях се отдават с връзки.
Далаверата е, че след 5 години под наем имаш право да купиш жилището на преференциална цена. Само че с какви пари ако наистина си социално слаб? Ако извадиш кеш, значи не си такъв. Ако теглиш ипотека, значи си убедил банката, че ще можеш да си плащаш. И двата случая пораждат съмнения. Така жилищния фонд е намалял до около 8000 апартамента сега. Това ще пресечем веднъж завинаги“ – обещава още съветникът от Столичния Общински съвет.