В Седмицата за разумно използване на антибиотици

Днес в МБАЛ – Самоков се проведе среща по повод Седмицата на антибиотика. Както е известно, сега се отбелязва Световната седмица за употреба на антибиотиците и се дава подробна информация за ползите и вредите от използването им при лечение. Кампанията тази година има мото „Времето на антибиотиците изтича“. „Антибиотиците са застрашени да загубят своята ефективност поради неправилна и прекомерна употреба, а в много случаи те дори не са необходими“ – посочи проф. Енчо Савов по време на днешната среща в болницата. Тя се отбелязва в самоковската болница за втора поредна година.

Професор Савов припомни, че използването на антибиотиците трябва да бъде разумно. „Проблемът с антибиотиците се превръща в световен, затова тази година информационната кампания ще продължи цяла седмица“ – заяви още проф. Савов – специалист по микробиология в МБАЛ-Самоков. Има прогноза, според която до 2050г. годишно ще умират около 10 милиона пациенти, които са с инфекции, причинени от множествено резистентни микроорганизми.

„Това е повече от смъртността при онкоболните и диабетно болните, взети заедно. Причините основно са две – едната е , че с течение на времето се развива резистентност към различните видове антибиотици. През 2000г. се получиха първите резистентни щамове към групата антибиотици, които се използваха за лечение на пациенти с тежки инфекции. Втората причина е, че фармацевтичните фирми през последните години не са синтезирали нито една нова антибиотична молекула, която да бъде използвана като възможност за третиране на инфекции.  Във всички болници трябва да бъде сформирана антибиотична комисия, която да следи за използването на всички антибиотици. Според Световната здравна организация използването на антибиотици е един от трите най-значими проблеми, след глобалното затопляне. Днес ще оповестим пред лекарите от МБАЛ кои са новите препарати, които ще се използват в бъдеще. Джипитата трябва да бъдат прецизни, когато изписват антибиотици“  – апелира проф. Савов.