В Самоков първо ще тестват болницата, обсъждат как да продължи за други групи

Днес се обяви втория установен случай на ковид 19 в Самоков, след като дни наред в града се разпространяваха слухове за заразени, които не били оповестени. Това се оказа невярна информация, но пък д-р Ковачка, шеф на Общинския щаб съобщи, че има работещи в болницата с антитела, което по нейни думи значи, че са го изкарали през февруари още. Тя сподели още, че също се е тествала и тестът е отрицателен.
По време на срещата на щаба днес Георги Николчов – шеф на РЗИ – Самоков препоръча да се закупи нова машина за почистване на града, тъй като с тази се вдигало прах. От общинска администрация съобщиха, че се мият улиците и се дезинфекцира. На сесията през април общинският съветник инж. Петър Георгиев постави въпроса защо в Самоков не се мият улиците, местни коментират също, че почистването в града е закъсняло. От Общината казаха в отговор, че причината е била в лошото време миналия месец.

Управителят на болницата д-р Красимира Ковачка потвърди, че има четирима души с прекаран корониврус от болницата, всички са с анамнеза. „Аз ги прегледах сутринта, едното момиче е било с много тежка клиника, лекувана е в болницата с три антибиотика, през февруари месец. Дотука четирима от болницата са с антитела“ – заяви д-р Ковачка. Тя уточни, че те в момента не са болни, но ще им бъде направен писиар. От 30 изследвани в болницата 4 са с антитела. „До петък цялата болница ще бъде изследвана и ще кажа в петък колко процента са го изкарали“ – сподели д-р Ковачка. Ще се обсъди и как да се тестват различните рискови групи, но това ще стане на по-късен етап.