В Плевен откриват детска градина Монтесори и за деца със специални потребности

knigi03

Сдружение „Аутизъм днес”, което преди година отвори в Плевен единствения за Северна България Център по приложно поведенчески анализ за работа с деца с аутизъм, предстои да  открие официално и детска градина Монтесори „Планета за всички”. Тя ще приема около 50 деца на възраст от 2 до 7 години, като част от тях ще са такива със специални потребности. Новината съобщи Владислава Цолова, председател на  сдружение „Аутизъм днес” и директор на центровете „Аутизъм днес” – България.

В момента завършва ремонтът на помещенията, в които ще бъде настанена детската градина. Те са част от сградата на бившия Дом „Детелина”, в едно от крилата на  която преди година беше разкрит Центърът за деца с аутизъм. Сградата е предоставена за ползване на Сдружението от Община Плевен за следващите 10 години, но ремонтът и оборудването е изцяло от дарения. „Имаме много приятели на каузата, които се увеличават, защото доказахме, че задържаме генерираното доверие. Досега за първия етап от създаването на Центъра за работа с деца с аутизъм в Плевен от дарения са събрани и изразходвани 30 000 лв.”, каза Владислава Цолова. С дарения се извършва и ремонтът на помещенията за детската градина.

Следващата година предстои да бъде открито начално училище Монтесори в същата сграда. Неговият капацитет ще е с прием до 60 деца.

Владислава Цолова обясни, че специалистите, които ще работят в детската градина са специализирани в работата по метода Монтесори – световно известна методика, по която децата под игрова форма и едно от друго усвояват академични знания и практични умения, които ще са им необходими в живота.

В момента в Центъра за работа с деца с аутизъм се посещава от близо 30 деца. Те не са само от Плевен, а и от близките села, от Свищов, Троян, Ловеч, Левски. Имаме няколко деца от Бургас, което е поводът следващата година да разкрием и там Център „Аутизъм днес”, сподели Цолова. Тя обясни, че поведенческата терапевтична програма в световен мащаб е единствената, която има стойност на лечение на аутистично разстройство, защото модифицира поведението на детето в социално приемливо, така че детето да може да се социализира и да стане активен член на обществото и  подходящ за интеграция в детска градина или училище.

В Центъра в Плевен работят поведенчески технолози, логопед, психолог, арт терапевт, монтесори терапевт, специален педагог, медицинска сестра. Целият екип получи много висока оценка за работата си от супервайзора на Центровете „Аутизъм днес” – Дийна Сингър, която е сертифициран поведенчески аналитик.

Вчера Центърът за деца с аутизъм получи и поредното си дарение. То е от Америка и включва изключително полезни и скъпи ерготерапевтични материали, материали за поведенчески анализ, психологични, логопедични.