В памет на Пенка Боянова

Днес бе съобщено, че е починала художничката Пенка Боянова. Пенка е родом от Казанлък, дълги години живя и твори в Самоков. Тук създаде школа за художници и им предаде своя опит и любовта си към изкуството. Възпитаниците на Боянова са носители на множество награди от международни и национални конкурси.

Школата й „Захарий Зограф“ съществува повече от 30 години, а Пенка Боянова я ръководи дълги години след Златка Дъбова.
„Школата ни е една от най-добрите в България, а резултатите ни са показателни – имаме множество награди от конкурси“ – сподели преди години Пенка Боянова. Школата преди 40 години е създадена от тогавашната общинска администрация в Самоков, която бе предоставила за нуждите на нейните възпитаници Доспевската къща.
Пенка Боянова и Иван Иванов създадоха и Фондация „Малък Зограф“, по инициатива на Боянова в Самоков започна връчването на наградата „Малък Зограф“, Фондацията й организира детски конкурс за дървопластика.

Фондацията има за цел да съдейства за духовното, интелектуалното и професионално израстване на децата чрез изящното и приложно изкуство.  Пенка Боянова бе почетен президент на Фондацията, учредена на 27.04.2012 г.

Пенка беше творец, учител и общствено ангажирана дама със свой стил и чар. Динамична и усмихната, със стремеж децата от школата й да бъдат винаги сред първите – такава ще остане в паметта ни Пенка.

„Бъдете здрави, носете слънцето в сърцата си и го претворявайте в картините си!“ – пожела наскоро на учениците си Пенка…

Светъл път на Пенка Боянова!

Сайтът „Самоков инфо“ изказва съболезнования на близките й!

Може да се сбогуваме утре с Пенка, панихидата ще бъде в храм „Св. Никола“ от 10. 30 часа.

 

 

/сн.личен архив Пенка Боянова, ФБ/