В памет на Михаил Попангелов

Днес е починал известният скиор и треньор по ски Михаил Попангелов. Животът му е угаснал на 85-годишна възраст.

Михаил Попангелов е чичо на Петър Попангелов. Той е брат на Петър Попангелов-старши и бе треньор на националния отбор по ски близо 30 години.

„Едно време си пригаждахме налъмите и се пързаляхме по заледената Боклуджа, или се возехме след машината, която разриваше снега по улиците на града. После вече родителите ни започнаха да правят ски сами, като трябваше да изкривим предната им част, и да се потопи в топла вода. Тогава се появи и бай Славе, който правеше ски. С тях вече се пускахме и из Ридо”, – сподели преди две години Михаил Попангелов.

Михаил Попангелов е участвал в четири световни първенства като състезател и треньор на  Петър Попангелов-младши, Васил Карабельов и Людмил Тонче. Многократен републикански шампион, носител на купи, медали и много други награди.

Михаил Попангелов е най-младият от тримата братя. Още от дете започва да кара ски на Ридо с алпийските ски. Сред най-добрите е при юношите. Печели титли и медали във всички дисциплини, а при мъжете – златен медал на спускане, сребърен на слалом и други отличия. За Купата и наградите на в. „Отечествен фронт“, два пъти печели купата, от общо 19 на фамилията Попангелови.
Най-големият му успех в чужбина е победата със силна конкуренция на слалом в Закопане (Полша). В треньорската си кариера той има близо четвърт век стаж в националния отбор, като помощник на брат си, Петър Попангелов-старши.
Освен ските, и той, като средния брат Ангел (дългогодишен титуляр в „Ботев“ (Пловдив), бе активен футболист повече от 10 години в родния „Рилски спортист“, включително и в „А“ група.
Заради ограниченията на епидемиологичната обстановка, поклонение ще има след 40 дни – съобщиха от БФ ски.

Сайтът „Самоков инфо“ изказва съоблезнования на близките на Попангелов.