В Елин Пелин кметът ограничи достъпът до Общината, в Бургас създадоха кризисен щаб

images

Днес сутринта кметът на Елин Пелин взе ограничителни мерки и издаде заповед услугите в Общината на Елин Пелин да стават само на едно гише. Ето и целият текст на заповедта на кмета на Елин Пелин:

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

Във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 на територията на България и издадената заповед на министъра на здравеопазването, както и писмо с предписания от Министерство на здравеопазването за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки, с цел превенция и опазване здравето на населението, на територията на община Елин Пелин ще се предприемат следните мерки:

 Достъпът до сградата на общинска администрация се ОГРАНИЧАВА НАПЪЛНО за външни лица. Всички услуги за граждани ще се извършват „на едно гише“ в сградата на Център за услуги и информация на гражданите /ЦУИГ/ – вход от страната на НУ „Христо Ботев“;


 НАП ще имат изнесен офис и служител, който ще обслужва гражданите в ЦУИГ на Община Елин Пелин;


 Приемните ден на кмет, заместник-кметове, секретар на общината, архитект и отдели са отменени до второ нареждане. Гражданите ще получават информация по телефона или ще бъдат обслужвани в ЦУИГ;


 Призоваваме гражданите да използват електронни средства за контакт със служителите на общинската администрация, да изпращат своите запитвания по телефон 0725 68620 или чрез e-mail:

obshtina@elinpelin.org, като на всички постъпили заявления ще бъде отговорено своевременно;


 В сградата на ЦУИГ има строго спазване на хигиенните изисквания, като помещенията се почистват минимум 4 пъти дневно;


 Избягвайте затворени пространства и събирането на много хора на едно място. Възрастните жители и децата са най-уязвимата част от населението;


 Бъдете отговорни при работата с пари. Парите са едни от най-мръсните неща, които докосваме ежедневно;


 НЕ ИЗПАДАЙТЕ и НЕ СЪЗДАЙТЕ ПАНИКА!


 Мийте ръцете си често и поддържайте висока лична хигиена, като използвате сапун и вода или почистващ гел за ръце на алкохолна основа;


 Избягвайте близък контакт с хора, които имат симптоми на настинка и грип;
 По препоръка на МЗ се преустановяват посещенията на културни събития;
Спортните мероприятия се провеждат без публика;


Забранява се провеждането на всякакви масови прояви, в които участват деца.


Следвайте указанията на здравните власти за ограничаване на социалните контакти;


Уважаеми граждани, търсете официална информация, разпространявана от службите, кризисния щаб и официалните власти;


 Фалшивите новини не помагат на никого и усложняват обстановката!

На територията на общината, където преминават две магистрали и има множество логистични бази, от които се осъществяват превози към цялата страна е необходимо да бъде приложено повишено внимание. Ние сме длъжни да предприемем мерки, каквито предприемат всички останали общини в България.

БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ ЗА СЕБЕ СИ И ОКОЛНИТЕ! СПАЗВАЙТЕ ДОБРА ЛИЧНА ХИГИЕНА.
ВИРУСЪТ Е ОПАСЕН, НО НАЙ-ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ Е ПАНИКАТА, КОЯТО ТОЙ СЪЗДАВА.
Граждани и организации могат да задават своите въпроси относно COVID-19 денонощно на телефонен номер 02 807 87 57. 

Кметът на Бургас пък сформира общински кризисен щаб с участието на лекари от РЗИ, шефовете на три бургаски болници и др. Общинският щаб ще координира серия от мерки за превенция на заболяването от COVID-19. Планираните културни мероприятия на територията на общината се отлагат. Планираните спортни събития ще се провеждат без публика. Забранява се провеждането на масови мероприятия с участието на деца.

Община Бургас ще стартира информационна кампания сред пенсионерските клубове за превенция на заболяването.

Автогарите и билетният център на „Александровска“ в Бургас ще бъдат ежедневно дезинфектирани. Автобусите на градския транспорт ще бъдат дезинфектирани всяка вечер.

Обществените сгради могат да разчитат на 4 машини за дезинфекция, които се намират в РЗИ Бургас, както и на специализираните дезинфекционни фирми.

Остава засиленият филтър и дезинфекцията в детските градини и ясли на територията на общината.

„Мерките са превантивни, няма основание за паника и притеснения. Трябва да се опитаме максимално да спазваме препоръките на националния кризисен щаб и съветите на лекарите, за да избегнем опасността от заболяването“, каза кметът на Бургас Николов.