В Долни окол почистиха, окосиха, а на 4-ти поставят новата мечка

103151412_701800010645166_8305450978769236450_o

Новият кмет на Долни окол още през предишния си мандат създаде комитет за възраждане на селото. „Подготвяме много инициативи“ – обеща Николай Стойнов.

Преди дни той припомни, че местността „Мечката“ е любимо място на всички жители на селото. „Откакто там бяха изградени навес, барбекю и пейки, се радва на много нови посещения и семейни събирания. Статуята на Мечката е символ на местността, и то защото зад направата й се крие истинска история, позната на малки и големи.  Настоящата статуя, изработена още преди 30 години от добросърдечния Дядо Богдан, се свързва с драги спомени и истории за всички от селото. Но въпреки високата й сантименталната стойност, състоянието й не е такова, каквото бихме искали да бъде. С цел запазването чара на местността е планирано закупуването на нова Мечка, която да бъде поставена на подходящо място, като сегашната няма да бъде премахната. Новата фигура на мечка, която сме избрали, е дело на майстора дърворезбар Васил Говедарски и е висока цели два метра. Нейната стойност се равнява на 1 500лв, които неусетно можем да съберем заедно, ако всеки се включи дори с малка сума, но с голямо желание!“ – сподели преди дни Стойнов и последваха не само поздрави, но и помощ. Жители на селото се включиха с пари, други обещаха черпавка за откриването. Новата мечка вече е готова да заеме мястото си.

„Нашето любимо село Долни Окол през последните години става все по-оживено, благодарение на всички, които безвъзмездно са обединени от една цел – развитието на селото в положителна посока! Комитетът за възраждане на Долни Окол успешно реализира направата на проекти от значение за всички жители и посетители на селото, които подобриха атмосферата му. Идеите ни обаче не свършват до тук! Бихме казали, че те сега започват! В “Комитета за възраждане на Долни Окол” всеки е добре дошъл да се присъедини към неспиращите ни инициативи. А всъщност “комитетът” сме всички ние, които даваме от сърце – труд, време, усилия, финансово подпомагане или идеи за подновяването на селото!“ – казват в Долни окол.

Кметът н106449860_716799365811897_388201068799287996_nа селото, Николай Стойнов, се радва на силна подкрепа от страна на живеещите в Окол и на всички, които се включват в осъществяването на идеите на комитета. Обновени са вече чешма, детска площадка, беседки и навес в центъра на селото, а звънът на камбани се чува от новоизградената камбанария в двора на църквата. Само на няколко минути от центъра се намира и параклисът на Долни Окол, откъдето се открива чудна гледка над селото.

„Нека в общото си благодеяние действаме с обич и старание под мотото „Пази и надграждай“!“ – сподели още кметът на селото Николай Стойнов.

„Толкова сме радостни да обявим, че цялата сума, за закупуването на мечката, е събрана! Благодарение на всички вас, мили хора! Самата фигура ще бъде напълно готова в края на тази седмица и сме нетърпеливи да бъде поставена на място! Всяка добре свършена работа трябва да се полее. За да забавляваме и отпразнуваме поредното добро дело за селото, всеки е добре дошъл на 04.07.2020г. към 10ч., разбира се на Мечката“- покани кметът на селото Николай Стойнов.