Въздушни картини на Ели Белстойнева

„Оставащият в сърцата ни Самоков“…- картини от една изложба

В петъчната вечер Елена Белстойнева подари на приятелите на изобразителното изкуство добро настроение чрез своето творчество. В Артгалерия „Масларски“ бе открита изложбата й без официални думи и слова. Картините, подписани „ЕлБел“, и белязани от стила и добронамерения характер на авторката, говореха много.IMG_3108

Чрез цветовете и образите на цветя, растения и стари къщи от някогашния Самоков, Белстойнева изразява себе си – позитивна личност, която притежава смелост да нарече и покаже реалността. Красотата на природата в Самоков все още е съхранена, но старините на града, носещи неговия дух и атмосферата му, вече са само изкуство.

„Търсейки интересни обекти за рисуване, кръстосвайки града, открих стари къщи, които не бях забелязвала досега или такива, които бях позабравила“ – сподели Елена Белстойнева. Изложбата представя живописни творби, изпълнени в две техники – акварел и масло. Експонирани са 38 картини, жанрово обхващат пейзаж и натюрморт. Включени са и творби от други места, но общата тема е Самоков.

„За съжалIMG_3129ение в голамата си част старите къщIMG_3102и са изоставени и рушащи се. Така ми дойде, абсолютно егоистичната в началото, идея да скицирам и да нарисувам колкото мога от тях, преди да са се срутили окончателно, за да имам материал за рисуване в бъдеще. И да, за съжаление една трета от тях вече не съществуват. Любимата ми „Главна улица“, районът около „Легето“, „Текимахала“ не бяха тези, които помнех от моето детство. И си помислих колко хубаво би било ако всички тези кътчета от града ни бяха съхранени, реставрирани, приспособени, благодареIMG_3125ние на новите технологии за съвременните изисквания на хората. Запитах се какво би било, ако техните обитатели имаха културата, средствата и подкрепата / финансова и логистична/ на държавата, областната управа, Общината и най-вече почтеността и професионализма на така наречените „културтрегери“, повечето от тях без необходимото образование в тази сфера?! Да, Самоков сега би изглеждал като Велико Търново, Пловдив или поне като красиво средноголямо градче в Хърватия или Черна гора. Не бих искала да нарека тази поредица от мои картини „Отиващият си Самоков“, защото звучи тъжно, а целта на изкуството е да ни носи наслада затова бих казала, че се опитах да нарисувам „Оставащият в сърцата ни Самоков““ – сподели пред „Самоков инфо“художничката.

Известно е, че Белстойнева обича и цени природата, Рила. Не е тайна страстта й към екстремния туризъм и алпинизма, затова неслучайно в творбите й нейната публика разпознава интересите й.

„В картините на Ели усещам нещо въздушно! И на други нейни изложби съм била, мога да кажа, на всички. Ели е израснала като творец. Възхитена съм. Жалко, че старият Самоков не беше запазен. Аз също имам усещане за рисуване и мога да си дам сметка какво е направила Ели. Браво!“ – сподели филологът Емилия Маркова.

„Властта още преди години не запази старите къщи на Самоков. Духът на града е заличен, нека има такива художници, които показват истинската стойност на Самоков, та макар и да е от миналото“ – сподели Мария Иванова.

„…Самоковските къщи, коита са си отишли…Толкова е мило!“ – сподели впечатлението си Красимира Христова.

„Много хубава изложба, Ели има голям талант, това е известно и безспорно“ – каза пред „Самоков инфо“ Росица Тренкова.

„Да работи, Ели го носи у себе си“ – пожелаха приятелите на ЕлБел.

Стари къщи на Самоков от миналото, шипки, завити със снежна коприна, къща, обгърната от цъфналата слива на съседа поет и писател Христо Христов, перуники, самоковски ружи, огнени хризантеми – всеки намери в творчеството на ЕлБел нещо за себе си и го отнесе у дома, придружен от топлата и мека усмивка на художничката.

Десилава Стоянова