Тази година Оскарите ще бъдат раздадени по-рано. Скарлет Йохансон се присъедини към ексклузивен клуб, Йохансон е едва 12-ият изпълнител с две актьорски номинации за „Оскар“ в една и съща година. Тя ще се съревновава за отличията в категориите за главна и поддържаща женска роля за изпълненията си съответно в „Брачна история“ и „Джоджо Заека“. 

„Жокера“ на режисьора Тод Филипс, води с 11 номинации за наградите „Оскар“, съобщиха Ройтерс и АФП.

„Жокера“ е номиниран за най-добър филм, най-добър актьор, най-добър режисьор, най-добър адаптиран сценарий и в други категории.

Непосредствено след него са „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе и „Имало едно време в Холивуд“ на Куентин Тарантино с по 10 номинации.

За най-добра лента са номинирани „1917“, „Пълно ускорение“, „Ирландецът“, „Джоджо Заека“, „Жокера“, „Малки жени“, „Брачна история“, „Имало едно време в Холивуд“ и „Паразит“. Брад Пит и Леонардо Ди Каприо имат номинации за поддържаща и съответно главна роля в „Имало едно време в Холивуд“.

За най-добра актриса номинациите са: Рене Зелуегър („Джуди“), Чарлийз Терон („Бомба със закъснител“), Скарлет Йохансон („Брачна история“), Сорша Ронан („Малки жени“) и Синтия Ериво („Хариет“).

Скарлет Йохансон е с две номинации – за поддържаща и главна роля.

За най-добър актьор номинираните са: Хоакин Финикс („Жокера“), Адам Драйвър („Брачна история“), Леонардо Ди Каприо („Имало едно време в Холивуд“), Антонио Бандерас („Болка и слава“) и Джонатан Прайс („Двамата папи“).

В категория най-добър режисьор се съревновават Мартин Скорсезе („Ирландецът“), Куентин Тарантино („Имало едно време в Холивуд“), Понг Джун-хо („Паразит“), Сам Мендес („1917“), Тод Филипс („Жокера“).

Кати Бейтс, Лора Дърн, Скарлет Йохансон, Флорънс Пю и Марго Роби са номинирани за „Оскар“ в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля.

А Том Ханкс, Ал Пачино, Джо Пеши, Брад Пит и Антъни Хопкинс са номинирани за „Оскар“ в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля.

Номинираните за най-добра чуждестранна лента са „Корпус Кристи“ (Полша), „Медена земя“ (Северна Македония), „Клетниците“ (Франция), „Болка и слава (Испания), „Паразит“ (Южна Корея).

Кадър от македонския филм „Медена земя“, който е с две номинации – за най-добър чуждестранен филм и за най-добър документален филм.

В категорията за късометражен анимационен филм на наградите „Оскар“ номинации получиха „Дъщеря“, „Космата любов, „Китбул“, „Незабравимо“ и „Сестра“.

Филмът „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев, който беше включен в краткия списък, отпадна от надпреварата, отбелязва БТА.
За приза за главна роля фаворитка е Рене Зелуегър за филма „Джуди“, който дори не е номиниран за „Оскар“. Любопитно е, че екранната икона Джуди Гарланд, в образа на която се превъплъщава Зелуегър, никога не е печелила „Оскар“. Сам Мендес за първи път печели отличието за работата си над филма „Американски прелести“ (1999), сега британецът има шанс да триумфира отново с военната драма „1917“.

Сред претендентите за най-добър филма са „Малки жени“ на Гъруиг и „Брачна история“ на Баумбак. Любопитно съвпадение е, че и в двата филма „Малки жени“ и „Брачна история“, участва актрисата Лора Дърн.
Социалната сатира „Паразит“ стана първата южнокорейска продукция с номинация за „Оскар“ и едва шестата, номинирана и за най-добър филм, и за най-добър международен филм.

Прайс е единственият сред петимата номинирани за главна мъжка роля, който се превъплъщава в реална личност – папа Франциск във филма „Двамата папи“. Останалите претенденти – Леонардо ди Каприо, Антонио Бандерас, Адам Драйвър и Хоакин Финикс пресъздават измислени персонажи.
Възрастта на тазгодишните претенденти за приза за второстепенна мъжка роля е значително по-голяма от средната на победителите в категорията, която е 49 години. Най-млад сред номинираните е 56-годишният Брад Пит, който ще си оспорва отличието с Том Ханкс (63), Джо Пеши (76), Ал Пачино (79) и Антъни Хопкинс (82).

Военната драма „1917“ се открои като фаворит, въпреки липсата на номинация за монтаж. Само един филм след 1980 г. е печелил водещия „Оскар“, без да е номиниран в техническата категория – „Бърдмен“ (2014). „Пълно ускорение“ е първият номиниран за „Оскар“ филм, посветен на автомобилни спортове

Миналата година стрийминг платформата заложи всичките си надежди (и пари) на една продукция – „Рома“, която въпреки успехите в наградния сезон, се размина с водещия „Оскар“, присъден на „Зелената книга“.

Тази година Нетфликс се „отчете“ с по-голямо количество потенциални претенденти за награди – „Кралят“, „Долимайт е моето име“, „Двамата папи“, „Пералнята“. Две от продукциите на стрийминг платформата получиха номинации за „Оскар“ за най-добър филм – „Ирландецът“ и „Брачна история“.

В хода на наградния сезон като фаворити за „Оскар“ за най-добър филм се откроиха военната драма „1917“ и социалната сатира „Паразит“. Южнокорейската продукция набляга на цялостен актьорски състав, което затруднява открояването на индивидуално изпълнение. Оскарите ще бъдат раздадени на 9 февруари.