Вместо вода – антифриз за бездомните животни?! Общината взима мерки

Убити и отровени животни – кучета, котки, лисици, изгорели в пламъците на запалените стърнища зайци и таралежи, предизвикаха дискусия във фейсбук. Но практиката за унищожение на животните не е ограничена, поне на този етап. В групи на социалната мрежа се разпространяват снимки с чинии, в които е поставена отрова, а в шишета вместо вода, за бездомните животни е осигурен антифриз.

Убийството на живо същество обаче, откъдето и да го погледнеш, си е престъпление и е време институциите да решат цивилизовано проблема, защото картината с убитите животни около ливадите и улиците започва много да бие на очи.

Тези дни във фейсбук е адмирирана идеята на Общината за мерки за ограничаване популацията на бездомни кучета.

„Това е един много наболял проблем, който е с широк обществен отзвук. От началото на тази седмица започна работа фирма, която разполага с подвижна лаборатория, където се извършват всички необходими манипулации“ – съобщиха вчера от общинска администрация.
От Общината уточняват още, че фирмата извършва залавяне на бездомните кучета, като ги упоява и прибира в специализиран бус. След като се запълнят местата в буса, заловените кучета се обработват в лабораторията, съгласно изискванията на действащото законодателство. Поставят им се ваксини, обезпаразитяват се, кастрират се и им се поставя чип. Чрез чипа се контролира миграцията и се локализират. След обработката кучетата се връщат на местата, където са заловени.
От Общината съобщават още, че решението за тези дейности, за които е сключила договор с фирмата, е временно.

„Трайното решение е с отварянето на приют, където ще се полагат грижи за бездомните кучета. На финален етап са процедурите за безвъзмездно предоставяне на сграда в бившия стопански двор на село Продановци. В бюджета на Общината са заделени средства за ремонта и оборудването й. С откриването на приюта ще се даде възможност кучетата да не се връщат отново на улицата, а за тях да се полагат специализирани грижи. Ще се разчита и на доброволци, които са заявили желание да дават дежурства“ – оповестиха от Общината.
Обмисля се още да се глобяват тези, които хвърлят на улицата кучетата и ги оставят на произвола на съдбата.