Владимир Койлазов получи „Оскар“ за технологични ефекти

Владимир Койлазов, съосновател на българската компания „Хаос груп“ (Chaos Group), спечели Оскар за технологични постижения в киното за 2017 г. Церемонията се състоя в Бевърли хилс тази нощ българско време, като по традиция изпревари с две седмици голямата церемония по връчване на наградите, съобщи сайтът www.APRAagency.com.

Тя отличи Койлазов за цялостен принос в категорията „Научни и инженерни технологии“ за „оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray“, която е използвана в продукции като „Игра на тронове“ (Game of Thrones), „Доктор Стрейндж“ (Doctor Strange), „Дедпул“ (Deadpool) и много други.

„Бих искал да използвам възможността да благодаря на всички от екипа ни, с които през годините създадохме и усъвършенствахме V-Ray и без чийто усилен труд нямаше да постигнем този успех“, сподели Койлазов, главен технически директор и съосновател на софтуерната компания Chaos Group. „Огромна чест е да бъдем избрани за тази награда сред толкова достойни кандидати“, допълни Петър Митев, изпълнителен директор и съосновател на Chaos Group.

Двамата имат компания, разработила най-използваната технология в света за 3D визуализация. Тя е приложена във филми като „Аватар“, „Доктор Стрейндж“, „Капитан Америка“ и „Дедпул“.

Владимир е завършил русенската Английска гимназия “Гео Милев”  и е на 38 години. През 1996 г. Владимир Койлазов завършва с отличен успех Гимназията в паралелка с френски език. Бившата му класна в гимназията Звезда Илчева основателно се похвали във Фейсбук с именития си възпитаник. Преподавателката по руски Снежана Бъчварова пък си спомни, че му е преподавала в основното училище “Олимпи Панов”. От постовете става ясно, че момчето произхожда от учителско семейство – майка му Пенка Койлазова е гимназиален преподавател по френски, от години живее и работи в чужбина. Бащата  Никола Койлазов също е учител, преподавал е  технически дисциплини в Техникума по корабостроене, вече е пенсионер и живее в русенско село.

След завършване на средното си образование от 1996 г. до 2001 година Койлазов учи компютърни науки в СУ „Климент Охридски“. Точно във Факултета по математика и информатика се запознава с Петър Митев, с когото още като студенти създават фирмата Chaos group, която две десетилетия по-късно вече има поделения в САЩ, Япония и Южна Корея. Централата на дружеството обаче и днес е в България.

 
С Митев „творят“ по цели нощи, като буквално не вдигат глави от компютъра, разказва в публикация Митев. В края на 1999 г. пускат първия си продукт Phoenix. „Точно на Коледа успяхме да продадем един за невероятната цена от 400 долара“, казва мениджърът. Някъде по това време, когато се появява нуждата да продават продуктите си, двамата приятели и съдружници си разпределят задачите. „… Дотогава правехме всичко заедно – програмирахме, отговаряхме на мейли и т.н. Работният ден започваше в 11 преди обед и свършваше в шест сутринта. Решихме, че Владо е по-напред в математиката и технологиите, и ще се занимава с програмиране, докато аз имам повече нерви да поддържам отношения с клиентите. Така напълно естествено се получи разделяне на задачите“, разказва Митев.

Усилията на Койлазов и Митев са насочени към създаването на нов продукт. И успяват – след близо две години денонощен труд, на 13 март 2002 г. пускат софтуера за рендеринг V-Ray. Това е програма за 3D визуализации – генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности.
В началото софтуерът V-Ray е възприет основно от архитекти като идеалното средство за визуализация на проектите им, а впоследствие е предпочетен и от други индустрии – индустриален дизайн за автомобили, самолети и т.н. Последно навлиза в киното. Софтуерът на компанията е използван в хитови продукции като „Господарка на злото“, „Капитан Америка 2“, „300: Възходът на една империя“, „Игра на тронове”, „Дедпул” и много други. И макар използването на този уникален софтуер в киноиндустрията да отнема най-много време, без да носи особено много печалба в сравнение с другите области, именно от тук идва публичността и силният маркетинг за Chaos Group и програмиста Владимир Койлазов. От там до славата и оскарите крачката е само една.