„Витоша ски“ иска нов Княжевски лифт

 

Княжевският лифт е построен преди 60 години. Спрян е през 1991г., когато заради силен вятър пада важето, и вече 31 години не е работил.

„Витоша ски АД“ ще обжалва заповедта на Столична Община за ремонт на стария Княжевски лифт. Компанията остава на твърдата позицията, че „не може да върнем към живот морално остарели и амортизирани съоръжения, защото те няма да бъдат безопасни за хората“. Според собствениците на лифта е крайно наложително съоръжението да бъде сменено с ново, модерно и отговаврящо на съвременните изисквания за безопасност.  Това става ясно от позиция до медиите на Витоша ски.

„Столична община, въз основа на извършена от нея експертна оценка, стигна до нашия извод – Кабинкова въжена линия „Княжево – Копитото“ не може да бъде ремонтирана, за да заработи. Тя трябва да бъде изградена отново с нови лифтови станции, нови фундаменти и нови стълбове. Това за пореден път доказва нашата теза, че не може да върнем към живот морално остарели и амортизирани съоръжения, защото първо те няма да бъдат безопасни за хората и второ никой не иска да ползва архаична техника.

Ние не един път заявяваме нашата готовност да започнем веднага подмяната на остарелите съоръжения, стига да имаме законовата възможност за това. На всички вече е ясно, че действащият Закон за горите създава тази невъзможност. Призоваваме кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет ясно и точно да формулираме законовите пречки и съвместно да апелираме към законодателната власт за спешни промени, за да можем да имаме лесен, модерен и безопасен транспортен достъп до най-обичаната от столичани планина Витоша. Тезата, че ние можем, но не искаме да извършим подмяната на съоръженията, е несъстоятелна.

За пореден път е издадена заповед за ремонт на старото съоръжение – лифт „Княжево – Копитото“, която е незаконна и ние ще я обжалваме пред българския съд. Това го правим не от страст към съдебни спорове, а с ясното съзнание, че законите са над всичко. Надяваме се здравият разум да надделее и всички да се обединим за решаване на проблемите, а не да прехвърляме проблема от една институция на друга, защото това не е в интерес на хората“ – обявяват от „Витоша ски“.