Виктор Варошкин е падналият алпинист на „Скакавица“

Самоковецът Виктор Варошкин е падналият алпинист на водопада „Скакавица“. Инцидентът, както писа сайтът „Самоков инфо“, е станал вчера около обяд. Информацията бе потвърдена от ПСС и шефа й Петър Терзийски.

Виктор е провеждал курс по ледено катерене на каскадата „Скакавица“ и при монтиране на установката за клиентите, се е подхлъзнал и паднал. Организирана е веднага спасителна акция и е изтеглен с хеликоптер.

Настанен е за лечение в „Св. Ана“ – София.

Виктор е първият българин, изкачил връх Серо Торе в Патагония, има десетки експедиции. Ръководи школа по алпинизъм, а също е и лицензиран парамедик при полети с хеликоптер. Някои от най-трудните маршрути за катерене в България са негови. Преди известно време изкачи супер кулоара на Мон Блан Дьо Такюл с клиенти. Той е един от най-добрите български високопланински водачи.

Син е на проф. Георги Варошкин, български олимпиец, участвал в състезанията по ски алпийски дисциплини в зимните олимпийски игри в Кортина д’Ампецо през 1956 г. и Скуо Вали през 1960 г. Той почина на 84 години на 20 септември 2017 г., година след смъртта на другия му син Георги Варошкин, който загина на Елбрус. През 60-те години най-големият му син загина по време на спускане със ски на „Ястребец“ 1, удряйки се в бор до пистата.