Видеонаблюдението на Самоков мина през прокурорска проверка. Прокурор Кралев: Проверката приключи, нарушения няма

 

“По принцип, ако има съмнение, че може да има отклонение от правилата или присвояване на средства, се прави проверка. Видеонаблюдението в Самоков е изградено преди 10 години и са останали само кабелите, камерите, устройствата, на които се записва информацията, цифровата техника е амортизирана. От Полицията поискали да се осигури ново видеонаблюдение, но от МВР казали, че нямат пари. Тогава се обърнали към Общината и тя откликнала. В Общината първоначално мислели, че ще се изгражда изцяло ново видеонаблюдение, но разбрали, че има нещо, което може да се използва – кабели и т.н. и проектът бил преобразуван за ремонт. Няма нарушения и злоупотреби. Гласуваните от Общински съвет средства са за това. Първоначално имаше съмнения за злоупотреба, защото първоначано беше прието, че ще изграждат ново видеонаблюдение, а после за ремонт за същата сума. Направиха се проучвания и се оказа, че нарушения няма. Случаят е приключен и няма данни за нарушение. Планът за изграждането е съгласуван с Областна дирекция, по искане на полицията е видеонаблюдението, но от МВР са казали, че няма пари и Общината помага” – заяви пред сайта “Самоковинфо” прокурор Кралев.

Същеверемнно преди две седмици от Общината оповестиха, че са монтирани камери за видоенаблюдени на шест места в града. 46 камери ще бъдат монтирани на възлови и проблемни участъци. До момента камери са сложени на входно-изходните артерии на града в четирите посоки, на кръстовището при МБАЛ-Самоков и в кв. „Самоково”. Това е част от политиката на Общината във връзка с повишаване сигурността и подпомагане опазване на обществения ред – заявиха от общинска администрация. Преди месец от Общината и управителя на „Сателитни системи” ООД Никола Вецев – фирмата, изпълняваща проекта, дадоха пресконференция за старта на проекта.

По повод видеонаблюдението мнения изказват собственици на фирми, доставчици на интернет, които питат кога е проведен конкурс за избор на фирмата – изпълнител. Както е известно, видеонаблюдението се финансира от Общината.