Веселин Начев е носителят на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2018г.

Наградата ще бъде връчена на церемония в художествена галерия проф. „Васил Захариев“ – Самоков на 17 май 2019 г. 

 

Веселин Начев е носителят на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2018. Кметът Владимир Георгиев ще изпрати предложение до министър Боил Банов, наградата да се провежда под егидата на министерство на културата.
Жури с председател проф. Аксиния Джурова – изкуствовед, и членове Любен Генов -председател на Съюза на българските художници, проф. Станислав Памукчиев – художник, Милко Божков – художник, Захари Каменов – миналогодишния носител на наградата „Захарий Зограф“, Иво Масларски – галерист, Борис Китанов – изкуствовед и кмета Владимир Георгиев вчера проведе заседание и обсъди номинациите за носител на Националната награда за 2018 година.

Заседанието започна с минута мълчание в памет на досегашния председател и първи носител на награда „Захарий Зограф“, акад. Светлин Русев. Присъстващите си припомниха за неговата харизматична личност, за дълбоката следа, която остави в съвременното българско изобразително изкуство и не на последно място, критериите му за подбор за определяне на носителя на Наградата.

Наградата се присъжда на художник, с утвърдено име в българското изобразително изкуство, реализирал голяма изложба през изминалата година – коментираха участниците в заседанието.

Сред номинираните бяха големи и утвърдени имена в българската живопис като Атанас Тасев, Валентин Данчовски, Атанас Парушев, Десислава Минчева, Валентин Колев, Греди Асса и Вихрони Попнеделев. След проведената дискусия, членовете на журито обединиха избора си около номинацията на Веселин Начев, направил голяма изложба в галерия „Стубел“ в София.

Наградата ще му бъде връчена на церемония в художествена галерия проф. „Васил Захариев“ – Самоков на 17 май 2019 г.
Кметът Владимир Георгиев запозна журито с подготвеното и подписано от него писмо до министъра на културата Боил Банов, с предложение Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ да се провежда под егидата на министерството.

Журито подкрепи идеята и изрази становището, че наградата трябва да бъде под егидата на Министерство на културата.