Версии за взрива в Бейрут, според една от тях селитът с амоняк е доставен от Грузия под молдовски флаг?

download

Огромна експлозия стана на пристанището в ливанската столица Бейрут завчера. Жертвите са над 100, а 4 000 души са ранени.

 

Селитът с амоняк, който избухна в Бейрут, е доставен на пристанище от Грузия с кораб под молдовския флаг през 2013 г. Министерството на транспорта на Грузия потвърди това – пишат в соцциалните мрежи.
„Тя беше в склад 6 години и чакаше своя час: докато, според работната версия, заварчиците, които безгрижно си вършеха работата заедно с експлозивен тор.
Инцидентът вече се счита за един от най-мощните неядрени експлозии в човешката история. Повече от сто загинали, хиляди ранени и 300 хиляди души останаха без домове“ – споделят в социланите мрежи.

Губернаторът на Бейрут сравни инцидента с взривовете на атомни бомби в Хирошима и Нагасаки.

До момента има няколко версии за причините за взрива, пише ТАСС.

По данни на ливанските власти причина за експлозиите е детонация на съхранявани в склад 2 700 тона амониев нитрат, конфискувани от митниците през 2015 г.

Вътрешният министър на Ливан Мохамед Фахми заяви, че е избухнал амониев нитрат.

От силовите структури са съобщили за телевизия Al Mayadeen, че са избухнали конфискувани преди 9 години взривоопасни вещества.

Телевизия Al Mayadeen съобщи, че взривът е станал в склад за пиротехнически изделия.

По информация на казахстански дипломати в Ливан на пристанището е избухнал кораб с пиротехнически изделия, като едновременно са станали няколко мощни взрива.

Шефът на спецслужбите на Ливан смята за преждевременно да се говори за терористичен акт.

Както заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, в американското министерство на отбраната смятат, че в Бейрут е избухнала бомба.