Васил Лазаров представи новия си исторически роман „Звънът на камбаните“.

80131297_10215874298354899_6493226262121676800_o
Сцената на панаира бе изпълнена с приятели и ценители на творчеството му.
За своята книга авторът сподели следното: ,,Периодът, включващ годините между двете световни войни, ми е интересен, защото е доста динамичен и богат на обществено-политически събития, а след 30-те настъпва период на невиждан дотогава икономически подем на страната. Тогава се заражда софийският елит, носещ пищни облекла и ползващ първите автомобили. Всичко това придава романтичен нюанс на онези години и поражда една ретро симпатия. Но това е и време на зараждане на тоталитарните идеологии, за които историята доказа, че са опасни за обществото. Те нарушават традиционния нравствен ред, защото противопоставят колективните ценности на някои индивидуални, които не подлежат на пристъпване – неприкосновеността на човешкия живот и правото на свобода в любовта. Тези явления намират своето отражение в романа “Звънът на камбаните”.
В книгата има достатъчно напрежение между очаквано и изпълнение, между познатост и изненада, което я прави едно интересно четиво.
,,Звънът на камбаните” е различен от всички издадени досега романи за онова време, защото не следва мисловните стереотипи на революционно-борческата линия, а описва събитията от гледната точка на християнския нравствен кодекс. Оттук произлиза заглавието. Звънът на камбаните е гласът на истината и на Бога. Те са непреходни и в този смисъл е отношението на автора към тогавашните събития – съобразено не с условностите на конкретно време, а преценени с по-универсален, по класически поглед.”
,,Съществуват две тенденции в развитието на историческия роман – каза в словото си за новата т76695067_548812355729487_8255518783246958592_nворба на В. Лазаров доц. д-р Калин Михайлов. – Едната е на У. Скот, чиито романи са като низ от срезове на дървото на човешката история, а другата на В. Юго, при когото е наличен опит за обглеждане на цялото дърво – от корените до короната му; опит да се предложи на читателя определена философия за хода на историята.
Романът на Васил Лазаров се ситуира някъде между тези две тенденции. На пръв поглед е по-близо до Скот: разрез на обществения живот в България между двете световни войни. Но: първо, тази епоха, която изобразява “Звънът на камбаните”, е толкова преломна, че да се остане само при изолирания “разрез” (срез), не е възможно; и второ, в романа на Васил Лазаров също имаме философия и това е философията на християнството, на християнската нравственост и на цялостния християнски светоглед.”Васил Лазаров благодари на организаторите, че са му предложили да участва в панаира на книгата. Както е известно, той е роден на 24 юни 1956 год. в гр. Самоков. Автор е на романите ,,Крайъгълен камък”, ,,Парадоксът на любовта” и ,,Тройната нишка”.

Васил Лазаров преди две години създаде в Самоков Сдружение на писателите и бе избран за негов председател. Доста усилия направи, за да събере пишещи от града и други населени места в Сдружението, през годините беше инициатор и организатор на различни прояви на Сдружението, литературни четения и творчески срещи. Преди дни обяви, че творби на членове от Сдружението ще бъдат издадени в Алманах, през следващата години ще бъдат издадени и книги на четирима автори.