Васил Георгиев от Гуцал, известен и като ножар, направи още едно добро дело

Васко от Гуцал го знаят в околията и като добър християнин, и като майстор на ножове. Преди години направи навес на един от каменните кръстове в Гуцал. За четящите е известно, че те са три, известна е и трагедията, сполетяла тези, които ги преместиха преди години.

До един от каменните кръстове, намиращ се до центъра на селото, Васил Георгиев направи дървен навес, пейка, а накоро е поставил е камбана с разрешението на отец Георги Шопов.

„Днес, 18.01.2022 г., Васко, както си го знаем в Гуцал, дари и съответно постави на оброчището камбана, която да озвучава на празници градинката и която ще даде съвсем различен облик на този църковен обект.
За разлика от много хора, Васко няма да се оплаква, че пенсията му е ниска, че пандемията не му позволява да обикаля мол-ове, че сметките са му увеличени два или три пъти, че този месец не е изкарал няколко хиляди лева или че ще си загуби времето за църквата или нейн обект.
Без хвалебствия реши и направи това наглед скромно дело, но с безценна стойност. Дарението на камбана е най-вече духовен акт, а това е нещо необяснимо. Може би ще го разберат само тези, дето имат души. А както казваше преди години един свещеник „в днешно време много от хората са бездушници“. Какво е искал да каже си знае той, както и тези, които му чуха словата. А всеки сам за себе си може да разсъждава над тези мисли.
Рано или късно всеки един напуска този свят и отива в друг, но камбаната остава. Остават спомените за миналото, за хората, а звука от камбаната продължава да озвучава селото или града и да напомня на всички за вярата, за ценностите, за личностите и техните дела. От тях се иска само да се заслушат в нея и да чуят това, което тя разказва.
На Васко му пожелаваме да продължава с добрите дела, които прави и на днешния светъл християнски празник Свети Атанасий Велики да го закриля и не само днес, а през цялата година. Пожелаваме му здраве и дълголетие“ – споделя кметът на селото Ангел Христов.