Бързи и силни с резачките. Състезание за професионалисти

 

Дървосекачи премериха сили в местността „Буката“ над самоковското село Говедарци. Пътят за „Буката“ бе охраняван от патрули на горските. Спонсори наградиха най-добрите

 

 

Петъчният ден беше вълнуващ за горския сектор от Югозападна България. Млади и смели служители на горските стопанства от цяла Югозападна България се срещнаха в надпревара и показаха умения да работят с резачки и да се справят с трудностите в професията си. На стартовата права застанаха по двама в екипи от шест Горски стопанства – Места, Гърмен, Самоков, Добринище, Сатовча, Яколодуда. Редом до състезателите се наредиха IMG_1645[1]за обща снимка техните шефове. Сред екипите бе и единствената жена – Антоанета Благоева – зам.-директор на горското в Самоков. С усмивка и спортна шапка до колегите си беше инж. Александръ Кроснев, който е и общински съветник в Самоков. Екипът на самоковци бе от Петър Вуков и Георги Николов. Сред гостите бяха много шефове, сред които шефът на Общинското горско в Самоков Владимир Малинов.

След изтегляне на жребий започна състезанието в няколко дисциплини – поваляне на дърво, смяна на верига, комбинирано рязане, прецизно рязане.

В журито бяха инж. Антоанета Дивилска – зам.-директор на ЮЗДП – Благоевград, инж. Василий Маринковски – началник отдел в ЮЗДП, инж. Гинка Димитрова – гл.експерт, Пламен Павлов – майстор учебна работилница в Тетевен, инж. Генади Георгиев – зам.-директор на ТП на ДГС „Рибарица“ и други. Различно жури имаше за всяка дисциплина.

Преди надпреварата инж. Василий Маринковски запозна участници с правилата и им напомни да бъдат внимателни, за да не се повтори миналогодишния инцидент, при който един на горските си е отрязал пръста.

Основен спонсор на състезанието беше Husqvarna

Най-добри в надпреварите бяха:

Дървосекачи-ЮЗДП-1

В комплексната надпревара от четири дисциплини са: Али Мухтарски /ДГС Елешница,  Марио Власев – ДГС Добринище, Ахмед Дебърски – ДГС – Гоце Делчев.

Отборно класиране: 1. ДГС Елешница, 2. ДГС Гоце Делчев, 3. ДГС Места.

В дисциплината „Поваляне на дърво“ победител е Яшар Воруков.

В дисциплината „Монтаж на верига“ победител е Реджеб Шех.

В дисциплината “ Прецизно рязане“ победи Фаик Кьойбашиев.

Голямата награда – най-нов модел резачка на „Хускварна“ спечели Али Мухтарски.

Всички участници получиха грамоти, а отличниците и парична награда.

Д. Стоянова