Бъдещето на ромите е в ДПС

Каза пред “Самоков инфо” Николай Наков от Ботевград

Николай Наков е бизнесмен от Ботевград, има хранителен магазин, в момента е организатор на ДПС в Ботевград. Бил е общински съветник от Евророма преди четири години. “Сега минавам към ДПС, защото бъдещето е там” – сподели Наков пред “Самоков инфо” вчера в Боровец по време на семинара и празника за ромите, организиран от депутата Ал. Методиев. “В ДПС е бъдещето на ромите, защото там всичко е реално” – добави още той. Сподели също, че е разочарован от лидера на Евророма Цветелин Кънчев.

-Г-н Наков, защо напускате Евророма?

-Разбрах, че сме работили формално, а не за идеите и народа, мъчили сме се, но без истински водач не става. Всички ще дойдат с мен, хората си искат Бате Сали, те си го познават и знаят, че е човек на място, като каже нещо, го прави.

-Смятате, че ще има хора, които ще Ви последват от Евророма в ДПС?

-Общината ни не е малка, ромите не са малко, те са около 6-7 000 и мисля, че минимум 4-5 човека ще вкараме в Общински съвет на следващите местни избори. Тези ги изпуснахме, Евророма не вкараха нито един съветник. Предишния мандат имахме двама общински съветници – аз и още един мой колега от Евророма. Изкарахме мандата и сега нямат нито един съветник. Оставихме Евророма, защото не вървяха нещата. Самият лидер идваше само за изборите и после ни забравяше.

-А какво се случи в ДПС, с Местан?

-Аз съм наскоро в партията, като ме покани Бате Сали и не съм запознат, за да давам изявление за тези неща в ДПС досега. Аз съм бил в Евророма заради Сали. Сега мисля, че ще работим добре в ДПС.

-Как съжетелстват етносите в Ботевград?

-В Ботевград имаше едно училище, което сега стана почти циганско. А ние искахме циганчета и другите деца да учат заедно в паралелка, за да може българските деца и ромските да се опознаят. Не искахме да затварят ромчетата в училище без български деца, искаме да се познават и да са приятели, да си помагат. Моят син учеше с българчета. Те и сега са приятели и идват у нас на гости. Изпитал съм го и го знам –  българи, които ни познават, знаят че не сме лоши хора. Наскоро двама братя, роми, беха застреляни.

-Познавахте ли ги?

-Да, аз ги познавах. Примерно има дискотека. Отиват наши момчета и като не се познават с българчетата, се сбият. Някой път момчетата са охрана и ги защитят. Те, един вид, бяха защитници на тези момчета. Както в случая – убитите момчета бяха охрана. Преди известно време имаше побой, може да е за отмъщение. Но излязоха други версии, че този, който ги беше наел за охрана може да е поръчал убийството, защото някога пък между тех е имало конфликти. За това ще се изкаже следствието, то работи по случая както трябва и мисля, че истината ще излезе. Подозира се един човек за убиец, който е с 25-годишна присъда. На втора инстанция.

-За какво има присъда?

-За убийство и за грабеж. И е под домашен арест, а обикаля града. Познавам родителите на убитите момчета. Майка им почина преди 4г. Те самите са бащи на по две деца… Много грозна картина беше, не знам дали си гледала по телевизията. Бяха много добри и млади момчета. Едното момче само с българчета движеше, даже на погребението имаше 30-40 момчета българчета.

Десислава Стоянова