БТС отбеляза на Черни връх 125 г. туристическо движение

IMG-5fb3d82da1246addc7b26109f3b7668e-V

Българският туристически съюз отбеляза 125 години организирано туристическо движение в България и 170 години от рождението на Иван Вазов днес – от 11.30 ч., на Черни връх, при спазване на противоепидемичните мерки.
БТС е създаден от Алеко Константинов – първият й секретар и Иван Вазов – първият й председател, подкрепени са били от интелигентни и образовани хора от София и страната. Днешното честване е организирано от БСТ в партньорство с Дирекцията на природен парк „Витоша“ и „Фондация София Европейска столица на спорта“.

В приветствието си председателят на БТС д-р Венцислав Росманов напомни, че има много запустели хижи, оставени са в разруха. Самоковци пък напомниха, че една от тях се намира на територията на село Проданвци. Д-р Росманов в приветстивето си подчертава още, че занижаване на контрола, проявената недобросъвестност и безстопанственост от някои ръководители, е довела до тежка задлъжнялост на БТС за няколко милиона лева. От 2011 г. Българският туристически съюз е без т.н. лиценз.

Росманов оповестява също, че е е взето решение на УС на БТС да бъдат прекратени всички договори за „безвъзмездно и безсрочно“ отдадени обекти, генериращи сериозни приходи и използвани години наред от ограничен кръг хора, не за БТС като собственик и за членовете на организацията в страната. Целта е да се намери оптимално решение за управлението на обектите, удовлетворяващо както дружествата по места, интересите на тамошните общини, така и БТС като цяло, посочва председателят на БТС. Назначен е цялостен одит на БТС, който е трябвало да стане още през пролетта на 2019 г., посочва Росманов.