БСП кадри станаха областни управители

Правителството уволни 14 от 28 областни управители и веднага ги замени. Петима от новите областни са с минало в армията и полицията, почти всички останали са кадри на БСП и НДСВ.

Досегашната шефка на Софийска област Росица Иванова от ГЕРБ е заменена със София Торолова. Тя е била заместник областен управител от юли 2013 г. до декември 2014 г. Била е кандидат-кмет от БСП в Челопеч. В момента е административен директор в частно дружество.
В Благоевград постът ще заеме Валери Сарандев, който е завършил школата на МВР в Симеоново и право в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Последно е бил заместник-кмет на община Гоце Делчев. Сарандев е лидер на БСП Гоце Делчев и се смята за приближен до Корнелия Нинова.

Бившият директор на ОДМВР – Шумен, Валентин Александров става областен управител на Шумен. Той е магистър по педагогика от Шуменския университет, специализирал е публична администрация в УНСС. Беше на 13-о място в листата на БСП за общински съветник на миналите избори.

Момчил Младенов поема област Враца. Завършил е Техническия университет в София. Заместник-кмет на Враца в периода 2003-2007 г., в момента е управител на БКС в града. Кандидат за кмет на Враца от НДСВ през 2011 г.

Областната управа в Кюстендил поема Йордан Татарски, той е магистър от Стопанската академия „Д. А. Ценов“. Според правителствената пресслужба има дългогодишен управленски опит в частния сектор, работил е и в МРРБ. Татарски беше независим кандидат за кмет на Кочериново на последните избори.

Бивши военни застават начело на областите Варна, Велико Търново и Кърджали.

Областен на Варна става Тодор Йотов, който е завършил ВВМУ „Никола Вапцаров“, а 2008-2012 г. е бил военен аташе на България в Полша, Литва, Латвия и Естония.

Областен управител на Велико Търново става Николай Йоцов, който е завършил военния университет в Шумен, военна академия в Киев, има и магистърска степен по стопанско управление от НВУ „В. Левски“, където е бил и преподавател. Последно е работил като експерт в агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ в Министерството на отбраната.

Постът в област Кърджали е за Начо Ковачев. Той е бил заместник областен управител на Кърджали от 2001 г. до 2009 г.. Завършил е ВВАУ в Шумен, както и военната академия „Г. С. Раковски“ в София.

Новият областен управител на Ловеч е Пенка Николова, която е магистър по регионално развитие и управление от СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е в община Ловеч, където през 2015 г. е била заместник-кмет по строителството.

Областната управа в Силистра оглавява Петко Добрев, който е бил на същия пост в периода 2001-2005 г. Бивш областен лидер на НДСВ. Магистър по история и география от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Бил е заместник – кмет на Алфатар и Дулово.

Областен управител на област София става Диана Тонова, която е била заместник-областен от юли 2013 до декември 2014 г. От декември 2015 г. е началник на отдел в столичния район „Витоша“. Магистър по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Беше кандидат на БСП за кмет на община „Триадица“ на последните избори.

Областната управа в Търговище оглавява Валери Симеонов, който имал дългогодишен стаж на различни позиции в администрацията на община Търговище. Той е икономист по промишлеността от ВИНС – Варна.

Минко Ангелов става областен управител на Хасково. От януари 2012 г. до 2014 г. е заместник-кмет на община Хасково, преди това е бил и общински съветник (АБВ). Завършил е ВИХВП в Пловдив.

Георги Чалъков е назначен за областен управител на Ямбол. Завършил е УНСС, от 2015 г. е заместник кмет на община „Тунджа“. Два мандата е бил общински съветник от групата на БСП.

„Огорчен съм от мотивите за уволнението ми“ – сподели на брифинг областният управител проф. Пенчо Пенчев след решението на Министерския съвет да бъде освободен от длъжността и допълни, че официално не е уведомяван за причините. „На 58 години съм. Такова чудо не е минавало през главата ми. И ако това са мотивите – аз лично съм огорчен. Стараех се да свърша работата, както трябва. Дали съм успял, или не хората ще преценят”, каза проф. Пенчев. Повече от шест години в два мандата професорът по стопанско управление е областен управител на Велико Търново. По негови думи с всички кметове е работил добре, без да ги дели на политически цветове. Дори повечето му се обадили с благодарност за доброто сътрудничество, след като се появи новината за смяната.

Преди дни проф. Пенчо Пенчев отказа номинация в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ, за да даде път на младите. Категоричен е, че областните управители трябва да се избират пряко.