Бракониери убиха три благородни елена навръх Великден

Тежко посегателство върху популацията от благороден елен в Шуменско бе извършено от бракониери навръх Великден. Три благородни елена бяха убити от бракониери в неделята на един от най-светлите български празници във второ ловно поле на ловно-рибарската дружина в село Лозево от състава на ЛРС-Шумен. Ръководството на ловно-рибарското сдружение с възмущение коментира, че за бракониерите празник и почивен няма, нищо свято не остана.

 

Престъплението е извършено над язовира край село Лозево, по чакълест път към свинекомплекса. В близост е главният път от Шумен за Търговище. Всичко е станало най-вероятно в нощните часове, като са използвани черни пътища, тъй като бракониерите много добре знаят, че в извънредното положение е засилено полицейското присъствие и едва ли ще тръгнат по главните пътища с добитото месо и с оръжията си.

Сигналът за драстичното посегателство е получен в РДГ в Шумен към 2 следобед в понеделник, оттам веднага уведомили полицията. Огледът сочи, че са застреляни на място и трите животни, следи от влачене имало само при единия труп, на не повече от 50 метра.

 

Председателят на ЛРС-Шумен Стоян Стоянов с тревога разказа, че този район постоянно е под наблюдение, само преди ден ловният специалист на сдружението Стоян Иванов е констатирал, че животните са в района.

“Най-вероятно това е станало през нощните часове, когато ни се обадиха и отидохме в понеделник на мястото на произшествието, прясната кръв още стоеше. Най-вероятно са били трима души и бързо са действали, има следи от джип, застреляли са животните, взели са бутовете и рибиците, а на място са останали костите, както и стомаха с вътрешностите на трите животни. Единият елен е около десетгодишен, другият е 6-годишен и се очертават като трофейни животни, а третият е двегодишен. Надяваме се полицията да открие бракониерите, които безсъвестно посягат на нашия дивеч” – сподели председателят.

В момента се води досъдебно производство.

Георги Ников

Съюз на ловците и риболовците в България

сн. арх. „Самоков инфо“ от района на с. Райово