Боян Петров планира нов маратон към височини

Алпинистът и световен рекордьор за скоростно изкачване на 2 осемхилядника /Броуд Пик и К-2 за 8 дни/  Боян Петров даде пресконференция в първия ден от завръщането си след изкачването на Манаслу. “Това е най-кратката ми експедиция досега – 20 дни от базовия лагер до върха” – сподели Петров. Там през есента вече имал сняг. “Манаслу е уникален, със собствен климат и прогнозата за времето там не важи, така че в рамките на 24 ч. може да падне 1,5 м сняг, без да е предвидено”- разказа Боян Петров. Помогнал му опитът и обменът на информация с други алпинисти. Катерачът е първият българин, достигнал Манаслу, преди това и К2.

Боян Петров е изпробвал този път височинни совалки, т. е.преход от един базов лагер до следващия и връщане в същия ден. “Това ми спестява носене на багаж, не се изморявам и ми дава повече време за почивка след връщане” – каза още алпинистът.

Боян не използва кислород и услугите на шерпи, защото смята, че истинското спортно изкачване изключва тази удобства. От финансова гледна точка е спестил 1/3 от разходите – платил е 6 хил. Долара, вместо 9 хил.

Ако догодина не отворят прохода между Китай и Тибет към вр. Шиша Пангма, трябва да се плати двойно повече и Боян ще се откаже от експедиция до този осемхилядник, който също не е достиган от българин.  Боян има нов план за пролетта, включително и Еверест.