Борис Стрински и Хор на ветераните туристи с юбилеен концерт

Аплаузи: 50 години Хор на ветераните туристи

„Разперил каменни крила, /Патриарх на върховете, ти наша гордост – Мусала…“ – „Връх Мусала“; …“Песен за Рила“ – …“В просторите сини блестят върховете,/ Рила-омайно приканва ни тя…,/Рила – за мене утеха е тя, /от детство е моя мечта,/ ехо, ехо….

Хорът на туристите ветерани и създателят му маестро Борис Стрински в петък вечерта развълнуваха многобройна публIMG_3615ика в салона на Читалището. Прозвучаха най-хубавите песни на маестрото и неговите възпитаници. Респектиращи са усилията на Борис Стрински да запази толкова дълго Хора на туристите. Почти всички песни, прозвучали в петък вечерта, бяха по негови текст и музика. Бяха изпълнени също песни по тексIMG_3610т на Димитър Явричев – „Връх Мусала“, „Мальовишка прелюдия“, „Бялата порта“ по текст на покойната журналистка от БНТ Елена Димитрова, „Песен за Рила“ по текст и музика на Борис Стрински и много други.

ПредседIMG_3623ателката на ТД „Мусала“ Марияна Илиева поздрави от името на планинарите хористите и Стрински. „…Песните му вдъхновяват! Маестро Стрински, музиката е Вашето богатство, драги туристи, прекланяме се пред таланта ви“ – бе част от поздрава на Марияна Илиева.

 

„С този хор обиколих вIMG_3612сички планини, цяла България и половин Европа“ – цитира думите на Верка Пандурова председателят на Хора на туристите Дора Пиперкова.

Тя сподели част от богатата биография на Хора на ветерените туристи, които имат над 1000 участия при откриване на хижи, във фестивали в България и в Европа. „В основата стоят обичта към хористите и организационните способности на маестро Стрински – доайенът на туристическите хорове в България“ – бяха част от думите на Дора Пиперкова.

За начало прозвуча „Балкани, вдигайте се“ и цялата зала стана на крака. От 1968г. , когато е сформиран Хорът песента му се чака, пее и аплодира.

Близо два часа продължи концертът. Маестро Стрински и изпълнителите на планинарска музика получиха много аплаузи, много поздрави и пожелания да продължат творчеството си. Само творци, които истински обичат планината и милеят за природата й, може по този начин да показват отношението си към нея със средствата на музикално-песенното изкуство.

Десислава Стоянова