Бордъркрос със Сани Жекова и безплатно сноуборд обучение за деца този уикенд на Витоша

Месец март започна с много сняг и отлични условия за зимни спортове на Витоша през уикенда.
На 6 март официално отвори врати новата фрийстайл зона в района на писта „Меча поляна“ – „Витоша Сноупарк“. Специално обособения терен за ски и сноуборд в свободен стил включва общо 7 уреда – рейлове, тръби и боксове, разпределени в две линии – една по-лесна и една за по-напредналите.
Паркът ще работи всеки ден от 10 до 15 часа до края на сезона в зависимост от метеорологичните условия. Ползвателите му могат да се възползват от отделна карта само за зоната на Меча поляна и обслужващото парка съоръжение на цена от 20 лева за цял ден. Плановете са паркът да продължи да се развива и да стане традиция през следващите години.
Междувременно в горната част на писта Витошко лале 1 с финал отново на Меча поляна ще се проведе състезанието по сноуборд крос „Купа Блейд“, с основен организатор не кой да е, а българската звезда в дисциплината Александра Жекова и подкрепата на БФСки. Очаква се в състезанието да се включат клубове и състезатели от цяла България, а посетителите на Витоша ще могат да наблюдават атрактивната надпревара директно возейки се на лифта. В събота ще бъдат тренировките и квалификациите, а в неделя ще се състоят финалите.
На 6-и март, неделя, за най-малките имаше иновативно сноуборд обучение в специално обособен „Burton Riglet Park” за първи път на Витоша. Риглет системата за обучение е една от най-популярните и развиващи се през последните години в световен мащаб и дава възможност за първи стъпки в сноуборда от съвсем крехка детска възраст – необходимо е детето да може да ходи стабилно и вече е готово за забавления в парка.
Зоната включва разнообразни уреди и елементи, по които малчуганите развиват уменията си за баланс и двигателната си култура. Преминавайки през специално оформени бабуни и виражи, децата чрез игри и забавления научават важни похвати за карането на сноуборд и въобще за зимните спортове.