Болници скрили информация за пациенти с Ковид?

Разминаване в данните за COVID-19 се получиха в новата Е-система, която бе пусната завчера. В рамките на няколко часа вчера сутринта тя давала различни показатели. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева поясни, че данните, публикувани вчера на сайта, всъщност са случаите към завчерашния ден.

Към завчерашния ден общият брой на направените тестове е 85 435, като новите са 1179.  Вчера качената информация е за общо 87 890 PCR-а. Резултатът е за 223 нови теста.

Новите, направени за един ден, всъщност, са 1276. Разликата идва от това, че не са отчетени резултатите, които  са излязли след 16.00 часа в четвъртък, поясни заметник-министър Начева.

77 болници вкарват данни в системата, както и 144 лаборатории, като 32 от тях са сертифицирани от здравното министерство. Обяснено беше и от ръководителя на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, че данните са от лаборатории, от болници и от РЗИ.

2592 са потвърдените случаи с COVID-19 общо в страната към четвъртък. Вчера те са били 2627, което е 35 нови за денонощието. Това отчете заместник-здравният министър Жени Начева по време на извънреден брифинг в МЗ, на който представи новата информационна система за COVID-19 в страната, достъпна от днес.

Хоспитализираните пациенти към днешна дата са 149 днес, като 8 са новите настанени за болнично лечение. Излекуваните към 4 юни са 1322, днес те са със 68 нови случая, което прави общо 1390.

Регистрираните за изминалото денонощие случаи /общо 35/, са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 16; Видин – 1; София област – 3; Пловдив – 2; Перник – 1; Сливен – 1; Монтана – 3; София – 8.

Заместник – министър Начева поясни, че данните, публикувани днес на сайта, всъщност са случаите към вчерашния ден.

„Днес се направи анализ къде е станала тази разлика в числата. През април една част от болниците са влизали в системата. Това са най-натоварените болници и именно те са правили грешката да не качат 1-2 случая, защото са приемали друга причина за смъртта. След изясняване на лабораторния резултат обаче е ставало ясно и оттам е идвала разликата”, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

 

И допълни: „Едната грешка са неправилно качените данни. Втората идва от часовете, когато е трябвало да се равни към това в колко часа ще се оповестяват резултатите. Това, което се случи е нормално”, обясни още той.

Директорът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев пък поясни, че „много често лаборатория с положителен резултат е дублирала резултат на хоспитализиран пациент в болница“.

Заместник-министър Начева увери, че са взети мерки  да няма объркване. Данните ще се дават ден за ден, като ще се качват в Е-система в 8.00 часа сутринта, те ще бъдат отчитани към 00.00 часа. Ще  се изпращат и прессъобщения.

По думите й лечебните заведения са въвеждали информацията за случаите в различи часове от денонощието.

„В началото те нямаха практика да събират информация ежедневно по една и съща система Те бяха ангажирани да спасяват човешки животи, а не да дават веднага данните“, каза заместник-министър Жени Начева.

Тя увери, че занапред информацията ще се попълва системно по еднакъв начин, ще се търси контрол от оторизираните лица и няма да се допускат подобни разминавания.