Божидар Лукарски – лидер на СДС: „Ще запазим коалицията си за следващите избори“

Реформаторският блок ще се запази като коалиция за следващите парламентарни избори, каза лидерът на СДС Божидар Лукарски. „Имаме споразумение, продължаваме“, заяви Лукарски по Би Ти Ви.

По думите му това, което Реформаторите и конкретно представителите на СДС са направили по време на преговорите за съставяне на правителство, е сплотило Блока, независимо че там е имало различни мнения. „Излязохме изключително сплотени, готови за избори, с повече подкрепа, включително и в онези социални мрежи“, коментира Лукарски, а преди това обясни, че предпочитал да си говори на живо с хората, а социалните мрежи били важни за един вече бивш член на Реформаторите.

Според Лукарски съставянето на правителство било на косъм, а с председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов дори се шегували, че при тайно гласуване в Народното събрание то ще има голяма подкрепа. „На шега си говорихме с г-н Цветанов, че ако направим едно тайно гласуване, ще съберем много повече гласове за това правителство, отколкото първото“, каза той. По думите му и депутати от БСП били готови да подкрепят такъв кабинет при тайно гласуване, а хора от „отцепниците“ от Блока се предлагали за постове в евентуално бъдещо правителство.

„Ние винаги сме готови за диалог“, каза още лидерът на СДС, попитан дали Реформаторите очакват да управляват заедно с ГЕРБ в бъдеще. Той определи като правилно решението на президента Росен Плевнелиев  да не назначава служебен кабинет.

Усилията да съставим кабинет си струваха – коментира Костадин Марков.

Депутатът от Реформаторския блок, Костадин Марков, беше един от четиримата представители на десницата, които взеха мандата за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев.

Марков коментира събитията от последните дни така – „Струваше си. Обсъдихме много важни неща. Ние се опитахме от позицията на малък партньор да сглобим правителство, а това беше адски трудно. Изложихме своите аргументи и мотивация, до голяма степен бяха приети. Бяхме много близо до съставяне на правителство, което щеше да е много добре за страната, а не за нас. По-скоро различията се появиха при сглобяването на цялото мнозинство с ГЕРБ и с „патриотите”. С ГЕРБ трябва да ви кажа, че минаха изключително конструктивно преговорите. Не съм предполагал, че аз ще го кажа, но Цветан Цветанов много искаше да има правителство. Той беше изключително организиран и работоспособен, но за съжаление другото крило в ГЕРБ, около вицепремиера Дончев и финансовия министър Горанов, надделя. Затова не се случиха нещата. Имаше разминавания с „патриотите”  за пенсиите, но те бяха преодолими, имаше разминавания и по отношението им към антикорупционния закон“.