Божидар Димитров 16 години несменяем директор

Несменяемият от 16 години директор на „Националния исторически институт“ (НИМ) Божидар Димитров влиза в битка за запазване на поста си с проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Двамата са единствените кандидати в обявения от Министерството на културата след дълго отлагане конкурс.

Срокът за подаване на документи изтече на 23 март и двамата претенденти ще трябва да защитят своята концепция за развитие на музея пред комисия на Министерството на културата, чийто състав обаче не е ясен.

Димитров е начело на музея от 2001 г., когато бе назначен отново на поста след известно прекъсване. За известно време той оваканти мястото, докато беше министър без портфейл в първото правителство на Бойко Борисов, в което отговаряше за българите в чужбина. Постът обаче бе закрит през февруари 2011 г. заради принадлежността на Димитров към Държавна сигурност, което бе широко известен факт още преди влизането му в кабинета.

Обявяването на конкурс за шеф на НИМ и други незаети постове в национални културни институции бе предприето от служебния министър на културата Рашко Младенов, след като предшественикът му от ГЕРБ Вежди Рашидов отказа да предприеме действия.

В отговор на парламентарно питане на депутати от Реформаторския блок до Рашидов защо ведомството му не обявява конкурс, тогавашният министър обясни, че „никой друг не познава до кътните зъби НИМ“.

„Ще прозвучи нескромно, но просто няма по-добър от мен. Здрав, прав съм, мога да работя. Много колеги правилно са преценили, че нямат шанс“ – отсече Димитров пред медии.

Другият участник в състезанието е проф. Вера Бонева е ръководител на катедрата „Културно-историческо наследство“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Тя е историк, който специализира в периода на Възраждането. Завършила е история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, след това получава докторска степен от Института по история при БАН. Член е на Акредитационния съвет към Националната агенция за оценяване и акредитация.