Бобфестът в Радуил се проведе за 17-ти път

През почивните дни село Радуил събра много гости от близо и далеч. Кметът на селото Любомир Димитров посрещаше с усмивка артисти, певци, художнци и занаятчии, канеше всички да опитат от вкусната гозба, която и тази година бе приготвена в двора на църквата.

Майсторки на бобената чорба бяха опитните готвачки Цветанка Илиева, Добрина Михалкова и Веска Генчева. Те приготвиха гозбата с много любов и старание и доказаха, че са едни от най-добрите в професията. И тIMG_4168рите готвачки имат богат опит в приготвянето на бобената чорба, Цветанка я прави още от началото, от създаването на Бобфеста по идея на Георги Божилов – Гебо.

Сцената на Бобфеста също бе на ниво. Водеща на концертната двудневна програма бе Лили Минкова. Както е известно, тя е едина от най-добрите и уважавани директорки на училища в Софийска област. Като водеща на концерта също се справи отлично и успя да организира многобройните състави за участието им в Бобфеста. Лили Минкова е известна и с уменията си води хората, тя участва вIMG_4166 група за народни танци.

 

Сред гостите на фестивала бяха кметът Владимир Георгиев, общинският съветник Светлана Атанасова, заместник-кметовете Люба Кленова и Сия Шехтанова и много други. Поздравителен адрес до фестивала изпрати депутатът Валентин Милушев. IMG_4135

Председател на журито бе извIMG_4154естната певица доц.д-р Бинка Добрева. Бобфестът бе открит с водосвет, отслужен от отец Николай Аршинков – уважаван свещеник в Радуил и в средите на духовниците в България. В село Радуил служи вече 25 години. Четвърт век помага на местните и е до тях в радост и беда. По идея и с инициативата на отец Аршинков в църквата на селото е изграден социален дом, който е пред завършване. За подробностите сайтът „Самоков инфо“ е подготвил отделен репортаж.

На сцената на Бобфеста се качи и създателката на фестивала, съпруга на вече покойния Георги Божилов – Гебо. Димитрина Божилова поздрави всички и развълнуIMG_4163вано сподели радостта си от факта, че пламъчето, запалено от Гебо преди 17 години, прераства в огън на любовта към автентичното българско наследство.

Начало на песните и танците дадоха домакините от фолклорните групи „Здравец“ и Детелина“.

Десислава Стоянова