Блъснаха и кон на „Тракия“

Във връзка с публикации, че служители на Пътна полиция са неглижирали сигнали за кон, движещ се по автомагистрала „Тракия“, който впоследствие е бил блъснат от лек автомобил, ОДМВР- София уточнява следното:

На 26 май, при предаване на дежурството, автопатрулът, обслужващ автомагистрала „Тракия“, предава на служителите от нощната смяна, че дежурен екип на Районна пътна служба- Ихтиман е изпратен за проверка веднага след получена информация за забелязан кон на платното за движение в района на 56 км. Минути след 20 часа, докато екипът на Пътна полиция обработва верижен пътен инцидент между три автомобила, получава информация, че конят е заловен от служители на Районна пътна служба- Калугерово и изведен в безопасна посока в района на крепостта „Траянови врата“. Животното не е било маркирано с данни за собственика му.

Около 23.20 часа полицейските служители на ОДМВР- София се отзовават на сигнал за друг инцидент, отново между три автомобила, в района на 21 км на автомагистрала „Тракия“ в посока София. Докато документират произшествието, служителите многократно прекъсват работата си и регулират ръчно движението, въпреки поставената обезопасяваща сигнализация, с цел недопускане на нови инциденти.

Докато служителите от автопатрула са ангажирани с обработването на верижния инцидент, получават сигнал за забелязан кон на около 1-2 км след тунел „Траянови врата“ в посока София. Веднага към мястото е насочен екип на РПС- Ихтиман за неговото установяване и отвеждане.

Около 0.20 часа в ОДМВР- София постъпва сигнал за пътен инцидент между лек автомобил и кон в района на 52 км на автомагистрала „Тракия“. На място са изпратени служители на РУ- Ихтиман, които запазват местопроизшествието. До пристигането на автопатрула на Пътна полиция оперативният дежурен служител на ОДМВР- София провежда два телефонни разговора с водача на автомобила, в които се уверява, че пътниците не са пострадали и не се нуждаят от медицинска или друга помощ. Веднага след приключване на работата по документиране на второто произшествие автопатрулът обработва по административен ред и третото.

Екипите на Пътна полиция към ОДМВР- София реагират своевременно и с нужната отговорност към всички получени сигнали или установени  при обходите предпоставки за пътни инциденти, като съгласно правомощията си сигнализират и на останалите компетентни органи, ангажирани с осигуряване на безопасността на движението.

Пресцентър на МВР