Без коли до „Вихрен“ – реши кметът на Банско

Временно е забранено движението и паркирането на автомобили от местността „Шилигарника“ до хижа „Вихрен“. Стотици коли паркират по тесния планински път, замърсяват природата в Националния парк „Пирин“ и пречат на придвижването на специализирани автомобили при инциденти, напомнят от местната власт.

Летният туристически сезон бележи изключително висок ръст през последните години, увеличават се и посетителите в планината над Банско. Много от тях обаче се качват с автомобилите към хижите „Бъндерица“ и „Вихрен“ и често паркират встрани от тесния път, а и на самото платно. Това е основният аргумент на кмета Георги Икономов да въведе временна забрана за движението на колите в този участък.

Изпълнението на заповедта е възложено на парковата дирекция и на полицейското управление в курорта. Росен Баненски, директор на НП „Пирин“, потвърди, че имат пълна готовност за изпълнение на новата разпоредба и призна, че това е сериозен проблем през последните години.

„Още от събота и неделя ще има служители на парковата охрана, на полицейски патрул. Всеки трябва да разбира, че не може да се качи с кола на връх Вихрен. Все пак може да се наложи и спасителната служба да окаже помощ на някой пострадал. Може да се наложи и бърза помощ да дойде до хижата“, каза той.

В срока на забраната автомобилите могат да ползват двата големи паркинга в местността Шилигарника.