БЕГЛИКА ФЕСТ 2017 – ПРЕСЪТВОРЕНИЕ ни връща към природата и към корените ни

Деветото издание на Беглика фест ще се проведе от 23 до 27 август в района на язовир Голям Беглик в Родопите

Фестивалът в Беглика е най-старият екофест в България, който се провежда от 2008 година до днес. Беглика фест е традиция, която ежегодно събира една общност от съмишленици – свободни хора, ентусиасти и мечтатели, които търсят хармония с природата и среща с близки по дух хора. Музика, изкуства, занимания в работилнички, дискусии в тихи кътове, изградени приятелства, натрупани нови усещания… Беглика фест е много повече от няколко незабравими дни и нощи. Потапянето във вълшебния, див свят на природата води все по-навътре, към себе си и към другите.

Беглика фест 2017 ще се проведе от 23 до 27 август и ще протече под мотото ПРЕСЪТВОРЕНИЕ. Завръщаме се към корените си, към желанието да установим по-дълбока връзка с естественото около нас. Да пристъпим в Гората като в храм. Да се забавим. Да събудим у себе си усещането за свещеност. Да благодарим. Да бъдем будни, осъзнати, творящи изкуство-живот хора.

В петте дни на феста гостите му ще могат да посетят множество концерти и представления, както и да се включат в различни програми и работни срещи, които организаторите подготвят.

КАБА СЦЕНАТА е традиционната беглишка платформа за представяне на живи, иновативни и раздвижващи духа и телата проекти.Музикалната програма на Беглика фест тази година обединява както нови, така и добре познати експериментални, авторски български проекти в областта на етно, джаз, електро-ембиънт и аудио-визуалното изкуство. Потапяйки ни в един мистичен свят, музиката на Беглика ще ни разкрие нови пространства и пътешествия във времето, културите и различните местонахождения на тялото, ума и духа. На Каба сцената ще чуете и видите Vataff Project, Zeyra, Иван Шопов и Лора Желязкова, Acoustic Soul, Основно Ветрове, Лоши Петли, Тулпа, Soulfia, Darry & Eero, Imagine и редица други доказани имена на българската и международна сцена.

За първа година на Беглика фест се сбъдва мечтата за официална сцена за джем-действие. ИМПРО-ДЖЕМ-СЦЕНАТА отваря пространство за артисти от различните изкуства – музика, танц, цирк, поезия, фотография, видео. В програмата й се преплитат свободни сутрешни и следобедни джем сесии с музикални уъркшопи с джембета, диджириду, експериментален танц и отделни изпълнения на музиканти и танцьори.

В артистичната програмата ще участва и Цирков театър НИБРАЙ – място за радост и игра, където природата и изкуствата развиват в човека въображението, силата, умението да си смел, мъдър, ловък, да разбереш същността на движението. Всеки ден на Поляната на Здравето ще има жонглиране, танци, пой, бънджи, куклен театър, сапунени мехури, позитивно песно-творене и много други дела, подготвени от артистите с любов.

Островът на ТИШИНАВТИТЕ ще посрещне своята публика на големия остров в язовир „Голям Беглик“. Островът на ТИШИНАВТИТЕ е сетивно пространство-лабиринт, което превръща зрителите в съучастници, в изследователи-тишинавти, проникващи под повърхността на познатата реалност в търсене на неочаквани съкровища, обвити в Тишина.

По време на целия фестивал в пространството на цирка ще се провежда театрално-движенческата работилница на Росица ГевреноваИМАГИНАРИУМ. Това е театрален експеримент със споделен край по мотиви и идеи от пиесата „Сън в лятна нощ” на Шекспир. Докосването до света на визуалното, подвижното и нереалното ще пренесе участниците през световете на фотографията, киното, театъра и танца в нещо, което е повече от спектакъл – навлизане в света на невидимото.

В пространствата на ИМАГИНЕРИУМА ще се проведат и работилници за фотография и кино, както и презентация на Веселина Бабаджанкова – една от най-известните артисти за хумористичен родопски диалект.

Горски кът ЧИТАТЕЛ ще предложи много заглавия, дарени от страстни читатели, които създават малко книжно място в гората. В събота следобед всички книги ще могат да бъдат взети от книжния кът и отнесени в новия им дом, а онези, които не открият новия си собственик, ще бъдат дарени на читалище „Четвърти май“ в гр. Батак. Освен библиотека на тревата, горският кът ще предложи богата програма с книжни събития. Литературно четене и раздумка ще направи Георги Бърдаров – победител в телевизионното състезание „Ръкописът“.

Специалното място за дискусии и презентации ФОРУМ събира темите свързани с устойчивото развитие, климатичните промени, чистата храна, опазването на горите, защитата на зелените градски пространства и съхраняване на културното наследство. В дискусиите на ФОРУМА ще участват експерти от Софийския университет, от неправителствени организации, както и граждански активисти, които работят по различниприродозащитни каузи: представители на инициативния комитет за референдума в Трън, на групата „Запазете Бедечка“ в Стара Загора, холандеца Патрик Смитьойс с идеята за обединено зелено движение, както и Ангел Жиланов – представител на инициативния комитет на първия успешен местен референдум в Горна Малина и понастоящем кмет на общината.

Програмата ЗДРАВЕ И СЕБЕОПОЗНАНИЕ на Беглика фест 2017 предлага различни практики, упражнения, игри, беседи, свободни разговори и занимания. Във всеки фестивален ден участниците ще имат възможност да избират между ред предложения за йога, медитации, терапии, консултации, езотерични практики и беседи. Ще учат как да бъдат лечители с Рейки и да определят своите Ген ключове, ще разплитат родова карма и ще връщат спомени от невидимото. Ще се прераждат в различни герои в игри със себе си и ще се учат да управляват живота си.

Освен всички артистични изяви и духовни практики, за посетителите на феста ще работят няколко спортни секции и атракции: Каячен залив, Хамачена градина, Тролей и махало, Кът за настолни игри.

Група от 20 доброволци вече е на Беглика и  от началото на седмицата започна работа по подготовката на фестивалната зона: почистване,изграждане на временните места за действие (сцени, форум център, места за готвене и хранене, бани и тоалетни), декориране на пространствата, създаване на информационен пункт и т.н. В течение на времето групата на доброволците ще нараства, като ще стигне до 80 души по време на феста.

Билетът за петте дни на феста е на цена от 70.00 лв. на входа и 65 лв. при предварително закупуване през месец август. Предлагат се групови и семейни билети, при които цената е по 55 лв. на човек. Децата до 14 години участват безплатно.

БИЛЕТИ могат да се закупят в мрежата на Ticket Logic Bulgaria:
https://www.ticketlogic.bg/beglika-fes/29577

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Уебсайт: www.beglika.org

Facebook: https://www.facebook.com/beglikafreefest/

Youtube: https://www.youtube.com/user/beglika
Аглика Крушовенска