Бащите на „патриотите“ са умирали за Пирин, а те искат да го раздават, обяви Боян Петров

Търси се компромис между позицията на концесионера на ски зоната в Банско и общините Банско и Разлог и природозащитниците, които искат да опазят Пирин –  каза в сутрешния блок на БиТиВи алпинистът Боян Петров. Според него трябва да се намери компромис, който да реши въпроса, тъй като двете страни по казуса в момента не отстъпват от позициите си.
Припомни, че ЮНЕСКО, под чиято защита е природен парк „Пирин“ вече обяви завишена тревога заради намерението да се увеличи площта, на която се разполага ски зоната.
Някои казват: Е, какво толкова да вземеш още 2.5% от Пирин? Това е все едно да ти откъснат малкото пръстче и после да ти кажат да дадеш и другото. Ти пак си човек, пак функционираш, но си инвалид, илюстрира ситуацията Петров. Същото става и със защитените територии, които осакатяваме непрекъснато, посочи той.

 

Той оцени положително позицията на премиера Бойко Борисов на заседанието на правителството вчера, който предложи въпросът ски зоната да не се обсъжда в отсъствието на екоминистъра и при неактуализиран план за управление на Пирин.
Зимният туризъм е само 3 месеца, през останалото време Банско намери пътя да запълва празнините, напомни Петров. Тоест, тези 3 месеца не трябва да се смятат за единствените възможни за приходи за бизнеса, допълни той.
Боян Петров съобщи още, че преди 20 дни са махнати металните части от крака му след инцидента в Кресненското дефиле през август 2016 г. и в средата на месеца започва да тренира активно. След три месеца заминава за района на Еверест като първо планира да изкачи Шиша Пангма.
При атаката на най-високия осемхилядник ще се конкурира с около 300 души за достъп до върха. На място ще прецени дали да не смени маршрута, ако напливът е твърде голям, което му пречи да бъде бърз. Засега планът му е да подходи откъм Тибет.