Баба Марта дари пазара с усмивки, кратунки и люти чушки

100_4725Пазарът се оцвети в червено и бяло. 100_4731100_4734Баба Марта опъна сергии и се е приготвила да зарадва малки и големи. Всеки продавач на мартеници е със своето светоусещане за емоциите. Повечето от търговците предлагат друга стока през останалите месеци.

Здравко Еленчев е познат на много самоковци, защото от 20 години е на пазара. Родом е от Радуил и смята, че това е причина да е доста по-различен от самите самоковци. Освен че се вълнува от мартенските емоцци, размишлява и философства по житейски теми. Споделя, че е разочарован от тези, които общуват основно чрез интернет. “Няма я поезията на живота, няма тръпката, никой не се радва на тревичката, не се радва на нищо. Всичко опира до Девети септември, защото когато лишиш един човек от същност, борба, когато жената вече не е майка, а шивачка и тъкачка, просто губиш всичко, което е важно. Да си чула някой да пее на полето – ще го изкарат луд. Няма да помислят и да предположат, че се радва на живота, на природата. Природата стана един фон, на който ние безчинстваме” – размишлява Здравко.

В близост до него е направила мартенска сергийка и Силвия Япракова. Освен мартенички, които сме срещали, предлага нетрадиционни – в дървена червено-бяла лъжичка е сложила малка лютива пиперка и фасул.  На пазара е също от 20 години, продава бельо. Откакто е почнала, всяка година продава и мартеници. Сега е опаковала даже запалки, а хитът й ракийка в мартенски одежди. По случай 1-ви март пожелава на близките си и клиентите си най-вече здраве. Признава, че парите, които се изкарват от мартеници не са много и е само около празника. Цените на мартениците в Самоков са паднали, но пазарът преди 1-ви е слаб – разказва ни Силвия. Най-много се търсят традиционните Пижо и Пенда.

Стефка Дудина е родом от Ярлово, но от много години е на пазара. От 13 години пък прави мартеници. “Всяка година са различни, всяка година пробвам нови модели” – разказва за хобито си Стефка. То не й носи много доходи, а изисква доста работа. Продава мартенските символи от 15 февруари. Правят се дълго време, разходите са големи, но основонто е, че се заплъва времето, защото февруари месец е най-слабият – констатира Дудина.  На сергията й помага Павел – зетят. Доставя й удоволствие да прави мартениците, вечер, като се прибере. Понякога откарва до 2, 3 часа през нощта. “Пазарът още е в затишие, но около 1 март ще се активизира” – казва Стефка. Нейният хит пък са усмихнати червено-бели човечета с глави от чудновати кратунки.

“Една моя клиентка ми подари кратунките, аз ги направих на мартеници. Тук, в Самоков, много трудно узряват, тя е от Костинброд, оттам ми ги донесе” – разказва Стефка. “От грешка се учиш и после излиза по-хубаво” – добавя още тя. Майка й, Надежда Бачева, от Ярлово, мартеници не е правила, но била много трудолюбива, шиела, плетяла и така навиците се предали на дъщерята.

Преди да дойде на пазара, Стефка работила в книжарница. И сега обича да препрочита “Отнесени от вихъра”, “Птиците умират сами”  – “Нещо романтично” – обобщава отново с усмивка Стефка. Според нея най-важното в живота са здравето и любовта. На клиентите си пожелава най-вече здраве.