Атанас Скатов тръгна към К2

Рано сутринта около 02:00 ч., алпинистът Атанас Скатов се насочи към едно от най – големите предизвикателствата, които си е отправял до момента.
За сега по прогноза 4-ти и 5-ти февруари са подходящи за атака на върха. По – голяма част от участниците в зимната експедиция тръгнаха още вчера на 02 февруари, понеже бяха запланували нощувка в Лагер 1 за разлика от Наско, който на предходната ротация бе депозирал багажа си в Лагер 2.
За половин денонощие Наско и неговият партньор достигнаха директно от базовия лагер до Лагер 2 (6600 метра), където в момента било доста студено и ветровито.
По план утре трябва да се качат в Лагер 3. Поради краткия прозорец и постоянно променящата се прогноза за времето в случай, че няма много силен вятър атаката на върха ще започне късно вечерта на 04 февруари или рано сутринта на 05 февруари, като Лагер 4 ще бъде пропуснат.
Условията са много трудни. Възстановяването на базов лагер е още по – трудно. Много от участниците вече се чувстват изморени и смятат, че са загубили аклиматизацията си поради дългото чакане и се притесняват от лошите възможни последствия. Няколко човека вече се отказаха от атаката и се върнаха на базов лагер, а други са на път. Има информация и за наранен от постоянния каменопад между Лагер 1 и Лагер 2. Почти поливната изкараха стомашната инфекция, някои с диария и треска, а други с повръщане. Дали от хигиената, храната или водата не е ясно, но това създаде доста затруднения, включително и на Наксо, който продължава да има стомашни проблеми и в момента, но с упоритост, воля и вяра продължава напред и нагоре – съобщиха от пресцентъра на експедицията на Атанас Скатов.