Атанас Скатов тръгва към първо зимно изкачване на К2

66360028_2361318207475333_913450410402906112_n

Алпинистът Атанас Скатов се отправя на експедиция в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Китай, за да направи опит за изкачване на втория по височина (след Еверест) връх на планетата – К2. Със своите 8611 м надморска височина снежният исполин остава единственият осемхилядник, неизкачен през зимния сезон.

„Всичко е във вярата. Вярвам, че имаме шанс да се качим“, сподели в интервю за БГНЕС алпинистът, отправил към себе си поредното предизвикателство.

„Аз започнах още преди 9 години. Първият проект – седемте континентални първенци. Вторият – четиринадесетте осемхилядници. От втория остават четири върха, К2 е сред тях. Имах желание това лято да замина за Пакистан, за изказване, но заради COVID-19 нямаше експедиции. Преди месец и половина излезе възможността за зимна експедиция. Никога не съм си представял, че ще ходя на зимна експедиция над осем хиляди метра, още по-малко пък на K2. Но животът за това е интересен, защото не знаеш какво следва“, сподели още Атанас Скатов.

За всеки човек тук възниква логическият въпрос – не е ли много опасно? Ето какво отговаря алпинистът:

„Опасно е, но човек трябва да търси границите си, пределите си. Трябва да опитва нови, по-различни, по-трудни неща. Това е много важно, така придобиваш нови знания, нов опит. Това е водещото. Искам да предизвикам себе си и то за нещо, което е много трудно“.

„Не съм ходил на този връх и не мога да го сравня с другите десет, които съм изкачвал. Колеги споделят, че е много труден технически. Не, че Анапурна I не е труден, на Дхаулагири също има много трудни участъци, но К2 го смятат за най-трудния. Никак не е случайно, че само той няма зимно изкачване. Най-точно обаче ще мога да кажа, когато се върна“, допълни още той.

 

Атанас Скатов отдавна е в активен тренировъчен режим, а до заминаването му остават около две седмици и половина. „Живот и здраве, ако всичко е наред, до Коледа трябва да достигнем до изходната точка на трекинга. Около Нова година трябва да достигнем Базовия лагер. Януари месец ще прекараме в климатизация и изграждане на височинните лагери, а февруари, ако има добро време и се чувстваме добре, ще опитаме да се изкачим“, сподели той за програмата на експедицията.