Атанас Скатов и Боян Петров се снимаха заедно след Анапурна

Стотици харесвания получи във „Фейсбук“ написаното преди часове от Атанас Скатов: „С най-добрия български алпинист Boyan Petrov!  Благодаря ти за разговорите и съветите по време на 2-месечната експедиция!“.  Текстът е към снимка на двамата алпинисти и е впечатляващо послание за феновете им.

Боян Петров е първият алпинист, който стъпва на Анапурна през този сезон. Той е десетият по височина връх в света 8091 метра. До върха стигнал без шерпа и кислород. Следващата цел пред Боян Петров е връх Макалу (8481 м). Зоологът от Природонаучния музей планира да стъпи на всички 14 осемхилядници като част от новия си проект“Българин на 14х8000″.

„Моята скромна милост на следващия ден доказа, че и веган може да се качи на този връх. Желая ти успех на Макалу, Бояне, и ще се радвам скоро пак да катерим заедно!“ – добавя още Скатов.  Той изкачи Анапурна на 2-ри май.  Скатов е един от 14-ата чужденци, които са стъпили на Анапурна (8091 метра). До върха са стигнали и 16 шерпи. За вегана следващата цел е връх Дхаулагири. Скатов беше в голямата група, в която бе и 77-годишният испанец Карлос Сория. Той стана най-възрастният човек, изкачил Анапурна. Испанецът  има 12 изкачени осемхилядника, като е най-възрастният стъпвал на К2 (65 години), Броуд Пик (68), Макалу (69), Гашербрум I (70), Манаслу (71), Лхотце (72) и Кангчендзьонга (75). Единствени два осемхилядника, които му липсват, са Дхаулагири и Шиша Пангма.

Скатов посвети успеха си в експедицията „Анапурна 2016“ на сина си Васко и на българските деца. „Искам да поздравя моя син Васко Скатов и всички деца, да растат здрави, силни, свободни, обичани, да мечтаят и да знаят, че невъзможни неща няма! Всичко е възможно! Вие сте нашето бъдеще“, написа на приятелите си алпинистът. Това беше вторият му опит за изкачването на най-смъртоносния осемхилядник, след като седмица преди това спря заради силния вятър, като остана на  7800 м. По време на изчакването обаче имал полза, защото изучил особеностите на маршрута.

Скатов останал на Анапурна 15 минути. „Експедиция „Анапурна 2016″ беше най-трудната до момента за мен както физически, така и психически. Има много за разказване и показване. Изключително труден връх и планина! Несравними изживявания, емоции, гледки и трудности!“ – признава още Скатов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Атанас Скатов: С Боян Петров направихме най-силното представяне на „Анапурна 2016“ – 04 май

Фотогалерия: Световните снимки на деня – 3 май 2016 г. – 03 май

Фотогалерия: Moda ex machina – 03 май

Сезонът на Анапурна приключи без нито един фатален инцидент и с 30 изкачвания – 03 май

Атанас Скатов се е прибрал в базовия лагер, готви се за изкачване на Дхаулагири – 03 май

Дневникът на Боян Петров: Върхът е връх, когато стъпиш на върха – 02 май

Снимка на деня: Боян Петров на Анапурна – 01 май

Боян Петров: Анапурна ме изненада – не е висок, но е уморителен – 01 май

Боян Петров се прибра успешно в базовия лагер под Анапурна – 01 май