Атанас Скатов гостува на Самоков в Деня на планината – С изгрева на върха

100_4174100_4158100_4167

Цялото планинарско войнство от Самоков тази вечер се срещна с приятеля си Атанас Скатов. Имаше планинари и от Неготино, ученици от туристическия клуб на Карабожилова от училище “Св. Св. Кирил и Методий”, ориентировачи. Скатов разказа за върховете, които е достигнал, за плановете си, за стремежа към височините и даде много автографи на новата си книга “Богинята майка на Вселената. Дневникът на един веган”. “На Еверест нямах нищо за писане. Като се върнах, всичко напираше в мен и исках да опиша изкачването. Дори не ходех в планината, за да пиша” – сподели той творческите си вълнения.

Скатов разговаря свойски с всички, както е прието между хората, които обичат истински планината и ценят природата. “Каква е душата на планината? – “Чиста” – отговори без колебание той пред “Самоков инфо”.

В края на 2011г. решил да изключи от менюто си всичко от животински произход. Захванал се и с първия си проект – изкачване на седемте континентални първенци. През 2013г. изкачва първенеца на Африка връх Ухуру — 5895 м. на 10.01., първенеца на Европа връх Елбрус — 5642 м. на 06.07., солово достига на 6900 м. височина на връх Ленин — 7132 м., Памир; изкачва първенеца на Германия вр. Цугшпидце — 2962 м. от Гармиш-​Партенкирхен, 25 км., + 2570 м. за 6 часа и връщане същия ден (50 км за 11 часа).

През 2014г. прави солово изкачване на първенеца на Южна Америка връх Аконкагуа – 6962 м. на 04.01. Като се връща от Аконкагуа, журналист го пита кога ще иде на Еверест и той отговаря, че всичко е въпрос на финанси. Парите се събират за месец и на 6-ти април Скатов тръгва към Еверест. Той е първият веган, който го е изкачил. Достигна го на 24-ти май.

“Багажът трябва да е тестван” – съветва Скатов по въпроси за екипировката. “Тройни и двойни обувки, котки, котлон, челници, катерачен инвентар, спални чували…” Когато е готов, на 30 август 2015г. заминава за Непал. Експедицията за Манаслу продължава 38 дни. На 29-ти е в Катманду и прави три нощувки за аклиматизация на 3 550 н.м. След това, както си му е редът, качва постепенно. “Тази експедиция стана възможна благодарение на спонсорите ми” – подчертава той. Една от трудностите са големите цепнатини между базовите лагери, но си струва – “…невероятни гледки, магнетична планина, времето се сменя много бързо”. За да остане всичко заснето, камерата е на щеката. До лагер 3 напредва сам, при атаката към върха с партньор, за да направи снимките.

“Това е душата на планината” – споделя Скатов. “Тази година на Манаслу имаше много експедиции. Манаслу е може би най-топлият осемхилядник, минус 10 е в палатката”. На 28-ми септември от базовия лагер тръгва към върха и в 5.50, заедно с изгрева е горе, над облаците.

“Най-добре е да си с изгрева на върха и да се слезе максимално бързо на ниска височина, където има повече кислород” – даде съвет Скатов на туристите от Самоков. Експедицията си посвещава на своя син, Васко, който е на 6 години.

“Моята цел е да тествам веганството. Веганството ще се отрази благоприятно на нашата планета. Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли” – казва още Атанас Скатов. Не е решил кой ще е следващият осемхилядник, но избор има – от 14-те, остават още 12.

Десислава Стоянова