Атакуваха организаторите на протеста, счупиха уредбата им

Днес следобяд се състоя протестът срещу цената на винетките. Пореден. Полицията се яви пред Т-маркет с половин час закъснение, но пък после, по време на протеста, се оказа необходима и 100_4317 100_4315на мястото си.

Дама, която заяви, че бърза за пресконференция в Боровец, засипа с обвинения и обиди организаторите, а от репортер на местните медии поиска легитамация. Виковете й предизвикаха агресивно поведение у други, които бяха на блокираното трасе по посока Дупница. Дамата отказа да се представи, отказа да говори официално, на въпрос как според нея, освен с протести, може да се намери решение по темата, отсече : “Като почнете всички да работите”, “Дошли сте тук, а после ще отидете да пиете, какво е вашето образовение?”, без да изслушват питаха една през друга две дами. “Цървули, селяни” и други комплименти се изсипаха върху протестиращите от Самоков.

Един юнак излетя от колата си с македонска регистрация и счупи уредбата на протеста. Друг се качи в колата на един от организаторите и се опита да я подкара.

Трети се яви от голям джип и рече, че Бат Сали е дал разрешение всеки да минава откъдето и когато си поиска.

Организаторите отговаряха на всички и се опитваха да държат положението, но напрежението ескалира и полицията предложи блокадата да се вдигне, за да не се стигне до същински бой.

Протестът приключи половин час по-рано от обявеното. Дамата, която бързаше за пресконференция, благодари най-после успокоена. Организаторите й представиха документи, с които бе разрешен протестът.

“Ще ви дам по 100лв., трябва да мина, защото губя 100лв.” – се чуваше към организаторите на протеста. “Плащат ви, за да стоите тука, защо не ходите на жълтите павета да протестирате!? Айде палиме колите и по мене в София!” – канеха шофьори организаторите. “Я да видиме вие имате ли винетки” – нахлуваха към колите на протестиращите.

Двама шофьори не издържаха, заобиколиха спрелите коли и минаха през ливадите. Единят спука гума и си повреди возилото, но продължи с бясна скорост по шосето. Други минаха през велоалеята за Продановци. Полицията се опита да ги спре безуспешно. Към полицаите също се отправиха агресивни обиди.

Протестиращите проявиха разбиране и пропуснаха коли с малки деца и хора, които споделиха, че имат самолетни билети и трябва да минат през Самоков.

“Не очаквах да се създадат такива проблеми. Изправихме се едни срещу други, вместо срещу тези, които взимат от българския народ и не им пука нито за положението му, нито за лошите пътища” – каза Емилия Георгиева. “Заради такива хора положението в България е това, мишки – крият се в дупките си и не искат протести” – коментира Асен Костов.

“В България винаги е било така. Докато едни са правили комитети за освобождаване на България от робството, други са тичали през глава, предавали са ги. Затова Левски го е сполетяла такава съдба” – добавиха хора от организационния комитет на протеста.

Протестите ще продължат. Националната организация срещу безобразията в България на 23-ти декември внесе в съда иск срещу цената на винетките.

Десислава Стоянова